Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ve sto letech generálem: Zeman jmenoval válečného pilota

Prezident Miloš Zeman zároveň jmenoval do generálské hodnosti vojenského pilota z druhé světové války Imricha Gablecha.
Prezident Miloš Zeman zároveň jmenoval do generálské hodnosti vojenského pilota z druhé světové války Imricha Gablecha.  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
11. listopadu 2015
15:56

Česko si dnes připomíná Den válečných veteránů. Největší vzpomínková akce se tradičně konala na pražském Vítkově, kde ministr Martin Stropnický (ANO) vyznamenal přes 50 vojáků i civilistů. Prezident Miloš Zeman zároveň jmenoval do generálské hodnosti vojenského pilota z druhé světové války Imricha Gablecha. Další akce se konaly po celém Česku.

Slavnostní akt na Vítkově se uskutečnil pod jezdeckou sochou Jana Žižky za účasti čestných jednotek, historických praporů a představitelů armády i politiků. Po jeho skončení Stropnický udělil asi pět desítek vyznamenání. Kříž obrany státu in memoriam obdržel Josef Otisk, velitel druhoválečného paravýsadku do Československa s krycím názvem Wolfram. Vyznamenání Zlatá lípa ministra obrany dostali historici a archiváři Robert Kvaček, Jaroslav Werstadt a Aleš Knížek. Záslužné kříže si z Vítkova odnesli třeba zástupci náčelníka generálního štábu František Malenínský a Petr Mikulenka.

Při příležitosti dne veteránů povýšil prezident Zeman do generálské hodnosti válečného pilota a veterána Gablecha, který nedávno oslavil sté narozeniny. Za druhé světové války dosavadní plukovník ve výslužbě bojoval v Polsku a Británii. „Vzhledem ke zdravotním důvodům, kdy není možná účast na jmenovacím ceremoniálu, pověřil prezident republiky náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky, generálmajora Rostislava Pilce, osobním předáním jmenovacího dekretu panu plukovníku Gablechovi. Předání se uskuteční v nejbližší době,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Den veteránů se ve světě slaví k uctění památky účastníků válek. V České republice byl svátek zaveden v listopadu 2001. Datum bylo vybráno symbolicky, protože 11. listopadu 1918 bylo podepsáno příměří, kterým byly ukončeny boje první světové války.

Zatímco v cizině, především v anglicky mluvících zemích nebo ve Francii, má svátek široký společenský ohlas, v Česku tolik připomínán není. „Den válečných veteránů v Česku je na začátku své historie. Uvědomme si, že na Západě se slaví tento den od roku 1919, my jsme k tomu přistoupili až po roce 1989,“ řekl novinářům na Vítkově náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

V Česku je podle ministerstva obrany 817 válečných veteránů z druhé světové války a 12 908 novodobých veteránů ze zahraničních misí z posledních 25 let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi