Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dojemný pohřeb policisty a letce zabitého v Afghánistánu: Syn Ryan (4) chce jít v jeho stopách

Autor: haj - 
31. prosince 2015
23:08

Čtyřletý syn hrdiny zabitého při bombovém útoku v Afghánistánu vymyslel na pohřbu úžasný způsob, jak uctít památku svého milovaného tatínka, který léta působil u policie. Na hlavu si nechal nasadit policejní čepici, jako by chtěl do nebe vzkázat: „Budu taky policajt jako ty, tati!“

Joseph Lemm (†45) věrně sloužil patnáct let u newyorské policie a byl také členem Národní gardy letectva Spojených států amerických, kde měl hodnost technický seržant. Právě byl nasazen na misi v Afghánistánu a už za dva měsíce ho čekal návrat domů za rodinou.

Ovšem tragická smrt mu zkřížila plány. Minulý týden zahynul během sebevražedného bombového útoku poblíž letecké základny Bagram. Kromě něj bylo zabito dalších pět osob. K útoku se přihlásil Tálibán.

„Dostal spoustu násilníků a také zbraní z ulic. Byl neohrožený,“ popsal nebožtíka jeho velící důstojník kapitán William Kivlehan. Lemmovi se prý mezi kolegy dokonce přezdívalo Superman kvůli jeho statné postavě a také podobě s Christopherem Reevem (který Supermana ztvárnil ve slavných filmech ze 70. a 80. let).

Pohřeb Lemma proběhl ve středu v katedrále svatého Patrika v New Yorku. Zesnulého hrdinu přišly uctít tisíce policistů i příslušníků americké armády. Smuteční projev pronesl arcibiskup New Yorku kardinál Timothy Dolan.

Nejdojemnější připomínkou předčasného skonu detektiva a letce se však stal jeho teprve čtyřletý syn Ryan. Na snímcích z posledního rozloučení je totiž zachyceno, jak malého chlapce zvedá na ramena jeden ze strážníků a půjčuje mu svou policejní čepici. Ta je sice chlapečkovi ještě příliš velká, a tak si ji musí přidržovat, ale očividně mu toto gesto udělalo v těžké chvíli alespoň malou radost.

Bolest ze ztráty tatínka se mu policisté také snažili zmírnit malým dárkem – plyšovým medvídkem v uniformě. Zřejmě by si Lemmovi kolegové přáli, aby se Ryan vydal v otcových šlépějích. Kromě Ryana truchlí po tatínkovi ale také dcera Brooke a manželka Christine. Rodina spolu s dalšími příbuznými a přáteli se kromě pohřbu zúčastnila i úterní tryzny, kterou navštívil i guvernér New Yorku Andrew Cuomo.

rumungro ( 1. ledna 2016 04:08 )

Odskočil si na melouch zabít si pár Afghánců a nějak mu to nevyšlo...,Na Merkel bylo přes 700 negativ,tak diskuzi zrušili.Tady to dopadne stejně.

Zobrazit celou diskusi