Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Duka hostil bezdomovce: Církev má pochopení, snažte se ale vrátit k rodinám

Autor: ČTK, kle - 
25. prosince 2015
15:25

Arcibiskup Dominik Duka přivítal v pátek u vánočního oběda bezdomovce, seniory, uprchlíky, lidi postižené, osamělé a na okraji společnosti. Oběd na Boží hod vánoční uspořádalo letos pošestnácté celosvětové hnutí katolické církve komunita Sant ́Egidio. Hosté zasedli ke stolům v sále kardinála Berana v Arcibiskupském paláci na Hradčanech, v sále kapucínského kláštera v Loretě a v klášteře františkánů při Panně Marii Sněžné.

„Krásný vánoční den vám přeju,“ uvítal kardinál ve slavnostním černém rouchu své hosty v Arcibiskupském paláci a popřál jim, aby ve vzájemné pohodě a porozumění strávili u svátečního oběda společné chvíle.

Připomněl, že Kristus sám neměl často kam hlavu složit a byl odkázán na porozumění a pochopení. „Toto pochopení pro vás jako církev máme. Na druhé straně bych vás také chtěl poprosit, abyste se, pokud je to možné, snažili, abyste se mohli vrátit ke svým rodinám, najít cestu, abyste nemuseli už strádat,“ řekl přítomným.

Společně se pak se všemi pomodlil otčenáš, obešel všechny stoly a s každým hostem si přiťukl sklenkou šampaňského a podal si ruku.

Jako tradičně se podávala polévka s játrovými knedlíčky, svíčková nebo pečená kachna se zelím a knedlíkem. Jako dezert pak vánoční cukroví a ovoce. Pro každého hosta byl připraven vánoční balíček s dekou, šálou, teplými ponožkami či hygienickými potřebami.

Ke společnému obědu bylo pozváno 380 lidí, starala se o ně stovka dobrovolníků. Někteří dobrovolníci servírovali a jiní usedli za slavnostně prostřený stůl spolu s hosty.

Na celém světě se v pátek na pozvání komunity Sant ́Egidio sešlo ke společnému obědu přes 200 tisíc lidí.

Fotogalerie:

 

pelagie ( 26. prosince 2015 08:28 )

Ano, to je výdobytek té "slavné" revoluce r. 1989... Václave "děkujeme"

rumungro ( 25. prosince 2015 22:49 )

Duka dá bezďákům husičku a radí jim,aby se vrátili k rodinám.To je farizejství,dobře ví,že kdyby je měli,tak by se mu na tu husičku vy... Já být na jejich mistě,tak mu husu,za ty blby kydy, nacpu za tu jeho tlustou škraň.

naidka ( 25. prosince 2015 19:38 )

Tak to bylo fajn fajn překvápko.

naidka ( 25. prosince 2015 19:33 )

Tak jsem se nespletla .

jarypadlo ( 25. prosince 2015 18:54 )

A půl roku bude o čem kecat místo aby církve něco pořádného udělaly pro daleko větší počet bezdomáčů a potřebných.Duka-co připomenout politikům desatero-třeba nepokradeš.

Zobrazit celou diskusi