Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stát nemá experty na Blízký východ a Asii. Přesto tyto obory nepodpoří

Český stát finančně nepodpoří "klíčové" obory na českých univerzitách - sinologii, arabistiku apod. (ilustrační foto)
Český stát finančně nepodpoří "klíčové" obory na českých univerzitách - sinologii, arabistiku apod. (ilustrační foto)  (Autor: Reuters)
Autor: kle - 
15. prosince 2015
12:55

Migrační krize ukázala, že Česko nemá dostatek certifikovaných specialistů, například tlumočníků do arabštiny či perštiny. České tajné služby budou potřebovat stovky odborníků na arabistiku či jiné kultury Blízkého a Středního východu. Návrh rozpočtu však nepočítá s podporou studia těchto oborů na vysokých školách, upozorňuje v úterý Právo.

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) bude potřeba, aby tajné služby kvůli bezpečnosti posílily o stovky zaměstnanců. Mají mezi nimi být samozřejmě i specialisté na Blízký východ. Nové obchodní možnosti navíc přichází také z Číny.

„Potřebujeme arabsky hovořící specialisty na oblast Blízkého východu. Ti sice přicházejí z armády nebo policie, ale než jsou schopni nasát atmosféru, trvá to rok, dva, tři. Potřebujeme jich nabrat několik stovek v průběhu pěti let,“ prohlásil již dříve ministr vnitra.

Výuku potřebných, ale ,malých‘ oborů zajišťují v České republice jen některé fakulty. Studuje na nich minimum lidí a ročně mají jen několik desítek absolventů. Pro celou oblast Asie jsou desítky absolventů v řadě oborů ročně příliš málo. Poptávka je větší,“ řekl Právu Jan Bičovský, proděkan pro vnější vztahy Filozofické fakulty UK. Například tato fakulta by potřebovala na rozvoj dotyčných oborů zhruba 50 milionů korun.

Obor turkologie zajišťují na Karlově univerzitě pouze dva akademici. Ti se kromě vyučování věnují i vědecké práci a administrativě. Turecko je přitom klíčová země zejména nyní, když přes jeho území proudí do Evropy miliony lidí.

Stát v návrhu rozpočtu nepočítá s tím, že by finančně podpořil vzdělání budoucích expertů v této oblasti. A to i přesto, že rozpočet ministerstva vnitra se kvůli uprchlické krizi rozrostl o miliardu korun.

„Nelze je na podporu oborů využít, neboť jsou účelově vázány. Pro posílení tlumočnických kapacit navázalo ministerstvo vnitra spolupráci s ministerstvem školství, které v současné době zjišťuje kapacity v této oblasti,“ řekla listu mluvčí ministerstva vnitra Martina Němcová.

Ani ministerstvo obrany tyto strategické obory nepodporuje. „Jako v řadě aliančních zemí i resort obrany intenzivně rozvíjí spolupráci s akademickým a vědeckým sektorem v mnoha oblastech. Nelze vyloučit, že v budoucnu se spolupráce bude týkat i uvedených oborů,“ uvedl Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Rozvoj zažívá sinologie (čínštiny a obecně Číny), alespoň na Univerzitě Palackého v Olomouci. Letos bylo na tamní obor přijato 172 studentů.

„Absolventi se většinou uplatňují v soukromém sektoru. Řada se živí tlumočením, překlady a výukou. Poslední dobou čím dál víc Číňanů jezdí do Evropy, včetně ČR, a naši studenti a absolventi pracují v cestovkách, které se na to specializují. Někteří absolventi nacházejí uplatnění i ve státní sféře,“ řekla k tomu Lenka Peřinová z oddělení komunikace univerzity.

.honza54 ( 15. prosince 2015 14:29 )

Náš stát má experty na všechno. Proto to u nás tak vypadá

Zobrazit celou diskusi