Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chybí vám babička nebo dědeček? Najděte si je na seznamce

Chybí vám babička nebo dědeček? Zkuste seznamku
Chybí vám babička nebo dědeček? Zkuste seznamku  (Autor: Shutterstock)
Autor: ČTK, ula - 
1. října 2015
17:07

Pokud seniorům chybí rodina, nebo naopak rodinám babička či dědeček na hlídání potomků, budou se moci najít na internetové mezigenerační seznamce. Ta začala v Česku fungovat právě dnes.

Portál www.seniorum.cz provází kampaň "Babička je lepší než auto", dnes představil spolek Život 90.

"Mnohem těžším problémem než nedostatek peněz, který trápí mnohé staré lidi, je samota a opuštěnost. Fungovala seznamka pro vrstevníky. Vznikla ale výjimečná poptávka po mezigeneračním seznamování. Neúplné rodiny jsou na obou koncích - ve věku kolem 30 let i ve stáří," uvedl šéf spolu Jan Lorman. Podle něj je ovládání webu zjednodušené, aby vyhovovalo i starším lidem.

"Dopřejte svým dětem luxus vlastního dědečka"

Podle psychologa Václava Mertina se v Česku v posledních letech mluví o inkluzi neboli začlenění, a to zvlášť ve školství. "Měli bychom to rozšířit na celou společnost, tedy i na seniory," řekl Mertin.

Moderní senioři

I když si spousta lidí myslí, že starší lidé neumí využívat moderní technologie, opak je pravdou. Stále víc seniorů a seniorek v Česku používá mobilní telefony, počítače a internet. Zatímco v roce 2004 po internetu podle statistiků brouzdal zhruba každý padesátý člověk nad 65 let, loni to byl zhruba každý čtvrtý. Počítače používalo loni 26 procent Čechů a Češek v seniorském věku. Aspoň jednou týdně k nim usedalo 16 procent pětašedesátiletých a starších osob. Žádnou zkušenost s počítači nemělo 62 procent seniorů a seniorek.

Sociální síť pro seniory

Bohužel starší lidé se musí na internetu potýkat s různými problémy, které je odrazují. Proto by v budoucnu měla vzniknout seniorská sociální síť.
"Chceme, aby generace 65+ měla lepší startovací pozici pro uplatnění svých názorů," řekl Lorman. Přestože podle něj senioři a seniorky tvoří početnou skupinu, jejich hlas je "silně podprezentovaný". Důvodem může být i to, že starší lidé tolik nevyužívají komunikaci na internetu a "síťování", míní šéf Života 90.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi