Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Porodit a do práce! Na rodičovskou by mohly babičky

Novela zákona by pomohla matkám i seniorům. (Ilustrační foto)
Novela zákona by pomohla matkám i seniorům. (Ilustrační foto)  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: bru - 
12. června 2015
15:41

Místo svých dcer a synů by na rodičovské dovolené mohli zaskočit prarodiče. To navrhuje novela zákona, která dnes doputovala do Sněmovny. Pokud projde, tak by babičky a dědečkové mohli pobírat rodičovské dávky na svá vnoučata.

„Chceme nabídnout rodičům další možnost, jak se postarat o děti, a přitom nepřijít o kontakt s profesí,“ uvedla poslankyně Markéta Adamová (TOP 09). Matky by podle ní měly jistotu, že dítě je s členem rodiny, a nemusely by se v práci bát, jak s ním zachází třeba paní na hlídání.

Zároveň by tato změna pomohla lidem, kteří se věkem blíží k odchodu do důchodu a mají problém se sháněním práce. Například mezi ženami od 55 do 59 let je zaměstnanost jen 65 procent.

Změna by se dotkla asi 30 tisíc žen v Česku

„Náš zákon dává možnost matce nebo otci už po prvním roce rodičovské dovolené začít pracovat třeba na zkrácený úvazek a prarodič získá od státu rodičovský příspěvek, bude mít placené zdravotní pojištění a tato doba se mu započítá také do důchodu. V podstatě legalizujeme věc, která v praxi běžně funguje, ale nemá tyto výhody,“ míní předkladatelka novely Markéta Adamová.

Adamová současně navrhuje zrušení maximální výše měsíčního rodičovského příspěvku, který je dnes 11 500 korun. Chce, aby si samy rodiny mohly nastavit dobu, kdy budou doma pečovat o dítě.

Změnit by se mohl i limitovaný počet hodin v jeslích nebo školce

Rodičovský příspěvek by se vyplácel i tedy, pokud by dítě zůstávalo v takové péči 92 hodin měsíčně. Současná hranice je 46 hodin.

 

st.rec ( 14. června 2015 16:37 )

Super pí-kovina.Prarodiče budou klidně děti ovlivňovat proti některému z rodičů a vychovávat současné děti podle zastaralých zkušeností.Nesouhlasím.Dále mě zajímá tmavoetnikum a jeho pracovní povinnosti,prarodičovská péče+příplatky za péči atd.

eliska963852 ( 13. června 2015 16:41 )

Jsi odporně vulgární, takoví lidé se mi neuvěřitelně hnusí, přesto ti odpovím. Nikdo nikoho k ničemu nenutí a pokud někdo chce hlídat vnoučata, tak je to vstřícné gesto. Jaký díl výchovy musí, či nemusí nést rodiče, nech laskavě na nich.

ad-ga ( 12. června 2015 21:47 )

Dneska mladí chtějí všecko ihned, bydlení ( to je samozřejmost), dovolené v zahraničí, co nejlepší auto, ale prarodiče nejsou otroci, aby jim vychovávali děcka. Pohlídat a vrátit.

ad-ga ( 12. června 2015 21:43 )

Jasně mladá si oddychne a nebude mít nervy a babička skončí v blázinci . Asi nevíte , co je to dneska hlídat vnoučata že? Vychovávat děti si mají rodiče, babičky jsou na rozmazlování a hraní. Mám 4 vnoučátka a to bych se musela naklonovat, abych všecko stihla.

ad-ga ( 12. června 2015 21:39 )

Pomoc prarodičů je záslužná věc, ale to co by se uzákonilo je zneužívání starších lidí. Co když se ještě starají o své nemocné rodiče? Do toho každodenní opatrování vnoučat je na člověka až moc. kdo chce budovat kariéru, tak by si neměl pořizovat děti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa