Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Potravinářská inspekce si posvítila na burčák: Který je dobrý?

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Tomáš Vrbenský)
Autor: Andrea Ulagová - 
9. září 2015
19:19

Sezona burčáku je v plném proudu a prodejci musí počítat s kontrolami Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Ta už zkontrolovala desítky prodejců a odebrala vzorky.

V loňské sezoně inspekce odebrala 77 vzorků burčáku a 9 nevyhovovalo požadavkům. Inspektoři našli v nápojích nadlimitní obsah etanolu z přidaného cukru, vodu, nebo se nejednalo o nápoj z českých hroznů, tudíž šlo o klamání spotřebitele.

Od letošního srpna zkontrolovali inspektoři desítky prodejců a odebrali vzorky. Jejich výsledky budou známy do čtyř týdnů. „Také se kontrolovala hygiena při prodeji, kontrola průvodní dokumentace,“ řekl Blesk.cz mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. „Drobná zjištění tam byla, ale nebylo tam zatím nic, co by vedlo k uzavření provozovny nebo k zákazu prodeje,“ dodal.

Burčák? Jen ten z českých hroznů

Český vinařský zákon stanovuje, že burčák se smí prodávat pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu. Pokud si burčák koupíte, měli byste být informováni, kdo je jeho výrobcem.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňuje, že všichni spotřebitelé moku by si měli dávat pozor na nekvalitní náhražky. A zejména na nákupy neprověřeného burčáku u silnic, kterému navíc dlouhé stání v horku neprospívá. Lepší je nakupovat přímo u vinařů nebo ve vinotékách.

„Český vinařský zákon stanovuje, že se pod názvem burčák smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné,“ popisuje Kopřiva. „Nesmí být vyráběn z jiného ovoce a nesmí být ředěn vodou,“ doplnil.

Pokud se jedná o nápoj z hroznů z dovozu, nesmí být nápoj označen jako burčák, ale pouze jako částečně zkvašený hroznový mošt. I na to se inspektoři při kontrolách zaměřují.

Co je burčák?

Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Obsah alkoholu bývá zhruba 1–7 procent.

„Nástroje, jak poznat, zda se jedná o skutečný burčák, má spotřebitel velmi omezené,“ přiznává Kopřiva. „Pokud není falšování vodou extrémní, na první pohled je to velmi těžké rozpoznat,“ dodává.

Přesto existuje pár rad, jak se pokusit rozpoznat kvalitu:

  • Před nákupem burčák ochutnejte a spolehněte se na svoje smysly. Každý poctivý vinař by vám měl dát ochutnat. Přibližte skleničku k uchu – slyšíte bublinky? A pokud přičichnete, cítíte hrozny a kvasný buket? Pak je vše v pořádku.
  • Nápoj z bílých hroznů má mléčnou až světle žlutou barvu, je hustý a v určité míře zkalený kvasinkami. Také neustále kvasí, takže můžete vidět stoupající bublinky.
  • Je-li burčák narezlý nebo průhledný, je zcela jistě ředěn vodou.
  • Pokud je barva příliš tmavá, někdy až hnědá, signalizuje to buď starý nápoj, nebo udělaný z jiného ovoce, např. z jablek.
  • Při ochutnání nápoj poválejte v ústech. Chuťový vjem musí být vyvážený, nesmí převážit sladkost ani trpkost.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi