Chcete si pročistit krev a ještě si přitom pochutnat? Stačí vypít 4 až 6 litrů burčáku. Nyní je tento nápoj znovu po roce v prodeji až do půlky října. Ovšem je nutné vybrat kvalitní mok. Jak kvalitu poznáte?
Sezona burčáku je tady: Jak poznat ten nejlepší?
1.Kde nakupovat?
Pokud jde o cenu, nejlevnější burčák seženete ve stáncích u silnic. Jenže budete tak trochu kupovat zajíce v pytli, protože není jisté, zda je nápoj kvalitní. Burčáku totiž stačí jen chvíle na slunci a hned se jeho chuť promění. Sázka na jistotu je nakoupit ve vinotéce či přímo od vinaře.
2.Jakou má mít barvu?
Burčák z bílých hroznů má být mléčně bílý až okrový, od pohledu hustý a lehce zkalený. Když narazíte na burčák narezlé až průhledné barvy, byl zřejmě zředěný vodou.
3.Jak by měl vonět?
Z burčáku můžete cítit kvasný pach a droždí. Tato vůně pochází z kvasinek a na chuť nemá žádný vliv. K tomuto nápoji to patří.
4.Má pěnit?
Správný burčák nepřestává pracovat. Kvasí, jemně pění a ve sklenici je možno vidět perličky oxidu uhličitého, který se z něj uvolňuje.
5.Jak ho uchovat?
Důležité je nezavírat uzávěr nadoraz, aby jím mohl proudit vzduch. Burčák může být v lednici, ale hodinu předtím, než si na něm pochutnáte, ho nechte ohřát v pokojové teplotě. Kdyby se vám mok zdál příliš sladký, podle odborníků je dobré ho nechat ještě den kvasit.
6.Musí se rychle vypít?
I když mok lze nějakou dobu uchovat, rozhodně s jeho pitím neotálejte. Zkonzumujte burčák, dokud je v něm poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu. Nejlepší je nápoj, když má teplotu lidského těla.
7.Jste spíš na víno?
Nezoufejte, vinaři si letošní úrodu pochvalují i přes vedra, která v létě panovala. „Díky letnímu počasí jsou hrozny krásně vyzrálé s vysokým obsahem cukru. Dá se tedy očekávat, že letošní víno bude mít plnou a příjemnou chuť, vydatnou vůni a červené odrůdy i velice pěknou barvu,“ předpověděl pro Aha! vinař Bronislav Berka z Moravan u Kyjova.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.