Přivoňte si
Pokud je z nápoje cítit kvasný pach a droždí, vůbec to nevadí. Ta vůně pochází z kvasinek a k burčáku patří. Na chuti mu to neubírá.
Rychlá konzumace
Burčák je potřeba vypít rychle, dokud je v něm poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu. Nejlépe chutná, když má teplotu lidského těla.
Správná barva
Ukazatelem kvality je vzhled. Burčák z bílých hroznů by měl mít mléčně bílou až okrovou barvu. Na pohled je hustý a lehce zakalený. Pokud je barva narezlá až průhledná, burčák je pravděpodobně ředěn vodou.
Nakupujte s rozmyslem
Nejlevnější burčák se dá koupit ve stáncích u silnic. Jenže pak není jistota, že kupujeme kvalitu. Pokud burčák stojí na slunci, jeho chuťové vlastnosti se rychle mění. Lepší zajít za vinařem nebo do vinotéky.
Pozor, stále pracuje!
Dobrý burčák stále kvasí. Nápoj jemně pění a ve sklenici bychom měli vidět drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého.
Jak ho uchovat
Nádobu je potřeba neuzavírat nadoraz, uzávěr by měl propouštět vzduch. Pokud je burčák v lednici, před pitím je dobré ho nechat hodinu v pokojové teplotě ohřát. Jestli bude burčák příliš sladký, odborníci radí nechat ho ještě den kvasit.
Skoro národní nápoj!
Burčák kromě Čechů pijí jen Rakušané a Slováci. Nikde jinde si takovou oblibu nezískal.
Těšte se na víno
Navzdory vedrům, která v létě panovala, si vinaři letošní úrodu pochvalují. „Díky letnímu počasí jsou hrozny krásně vyzrálé s vysokým obsahem cukru. Dá se tedy očekávat, že letošní víno bude mít plnou a příjemnou chuť, vydatnou vůni a červené odrůdy i velice pěknou barvu,“ řekl vinař Bronislav Berka z Moravan u Kyjova.