Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na problémové sídliště Mojžíř dohlížejí místní Romové

Autor: ČTK - 
15. srpna 2015
10:15

Radnice ústecké části Neštěmice zaměstnala v rámci takzvané dohledové služby Romy, kteří pomáhají zklidnit napjatou situaci na problémovém sídlišti Mojžíř. Podle starostky Yvety Tomkové (nez.) vybrala radnice takové, kteří v Mojžíři a okolí sami žijí a u místních obyvatel mají autoritu.

Pokud se pilotní projekt osvědčí, chce ho radnice rozšířit i do dalších problémových míst. David Ferko pracoval před lety jako asistent koordinátorky pro národnostní menšiny. Teď už víc než měsíc působí u dohledové služby. V Mojžíři žije 14 let.

"Sám už jsem si říkal, že situace je tady tak napjatá, že se jen čeká, kdy to bouchne. Říkali jsme si, že se odtud odstěhujeme," řekl ČTK Ferko. Dohledová služba řeší nepořádek na ulicích, sousedské vztahy nebo chování místních dětí. "Vysvětlujeme jim, že pozdě večer nemůžou běhat venku, že nemají dělat nepořádek a chovat se slušně. Většinou poslechnou a jdou domů," doplnil Ferko. Za výhodu považuje to, že velkou část lidí ze sídliště zná.

"Je to o tom, že se známe. Jsou tady i lidi, kteří mluví jenom romsky. To, že mluvíme stejně, odstraňuje bariéru. Je to hlavně o komunikaci," dodal Ferko. Podle starostky Tomkové dohledová služba radnici okamžitě informuje o všem důležitém. "Jsou to lidé, kteří chtějí něco změnit. I když nemají žádné pravomoci, jsou důležití. Pokud zjistí jakýkoli problém, obrací se na radnici nebo na policii. My se snažíme na jejich podněty reagovat okamžitě," řekla ČTK Tomková. Po měsíci fungování je s prací dohledové služby spokojená.

V Mojžíři jde o pilotní projekt. Dohledovou službu chce rozšířit i do dalších problémových částí. Místní Romy v dohledové službě oceňují i místní starousedlíci. "Když já okřiknu děti, aby nedělaly nepořádek a hluk, většinou na mě sprostě zaútočí nebo za mnou pak přijde celá rodina. K nim si to nedovolí. Kdykoli máme nějaký problém, na kluky se obracíme," řekla ČTK jedna z místních obyvatelek.

Město v Mojžíři, kde je zhruba 600 bytů, ve kterých žijí přibližně 3000 obyvatel, posílilo i hlídky městské policie. Situace na sídlišti se prudce zhoršila v posledních letech, kdy velkou část bytů skoupili spekulanti a realitní kanceláře. Stěhují sem sociálně slabé a nepřizpůsobivé z celého Česka.

"My vlastníme v Mojžíři 11 bytů, většinu mají soukromí vlastníci. nemáme možnost jakkoli ovlivnit, kdo se sem nastěhuje," vysvětlila Tomková. Řešením by podle ní byl výkup bytů, na ten ale radnice nemá peníze. "Lokalitám jako je Mojžíř by měl pomoci stát. Je hezké, že chce přispívat na demolice havarijních domů, pro obce je ale výkup bytů jedinou možností, jak se účinně bránit přílivu dalších problémových lidí," dodala Tomková. Radnice se snaží s místními pracovat.

"Přesvědčujeme místní, že je důležité dávat děti do školky, že jedině tak nebudou hned od první třídy diskvalifikované tím, že spoustu věcí neumí," doplnila Tomková. Vlastní dohledovou službu má i ústecká městská policie. Také ta ji nasazuje do problémových lokalit. Působí například v Předlicích.

jfk65 ( 15. srpna 2015 11:01 )

 Zmapují co kde zbylo a dá se ještě uk...t.

zauber ( 15. srpna 2015 10:53 )

Docela by mě zajímalo kolik za to procházení a dohlížení dostávají od tátu peněz. Možná by přitom mohli i ten bordel po těch svých černých soukmenovcích za tren žold i uklízet. Hlavně, že máme státní policii, městkou poicii a zkišťujemem, že je čtvrt století po revoluci plati cikánskou dohledovou službu. Protože mají tu autoritu. Kurňa, to se určitě vyplatí.

notototeda ( 15. srpna 2015 10:49 )

Těm hochům

Zobrazit celou diskusi