Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

V osadě Zabíjanec tekla krev: Stovky Romů se porvaly s policisty!

Autor: mb - 
4. srpna 2015
16:45

Slovenská osada Zabíjanec na východním Slovensku zažila včera perné chvilky. Zhruba dvě stovky Romů se porvaly se 22 policisty. V bitce nechyběly ani sekery, strážci pořádku museli na svou obranu použít střelné zbraně.

„Na linku 158 bylo přijaté tísňové volání, že se v osadě Zabíjanec mezi sebou perou Romové. Oznamovatel musel ze strachu o život z místa utéct,“ prozradil důvod zásahu mluvčí košické policie Alexander Szabó serveru topky.sk.

Sekyry i nože

Policisté dorazili na místo, ale místo toho se sami ocitli v ohrožení života. „Služební vozidlo ihned obklíčilo množství agresivních osob v podnapilém stavu. Policisté proto požádali o posily,“ prozradil ještě Szabó. Jenže místo zklidnění situace Romové na policisty zaútočili lahvemi, kameny i klacky. Další pak měli připravené sekery.

Museli střílet

„Došlo ke zranění policisty na pravé noze, ten zůstal ležet na zemi. Když to obyvatelé obce uviděli, jejich agresivitu i útočné výpady to jen vystupňovalo. Hlídky musely na záchranu svého kolegy třikrát varovně vystřelit do vzduchu,“ řekl ředitel košických policistů Juraj Leško stránce Novinky.sk.

Na záchranku se sekerou

Do konfliktu byli zataženi i medici ze sanitky, která do Zabíjence vůbec neměla namířeno, jeli pro rodící ženu do blízké obce Rudňany. Chvíle hororu popsala serveru Novinky.sk záchranářka Lýdia Vencelová: „Jeden z nich měl v ruce sekeru, byl asi tak 10 cm od řidiče. Další nám zatarasili cestu. Sekeru měl připravenou tak, že jsme nevěděli, jestli ji chce po nás hodit, nebo ne. Jen jsme si přáli, aby ji nehodil a my co nejrychleji odtud mohli odjet. Cítili jsme se v přímém ohrožení života.“

Situaci zkomplikovalo i to, že žena porodila již v sanitce a uvnitř tak bylo novorozeně, které by čekal nejspíše smutný osud v případě útoku.

Situace pod kontrolou?

Policisté nakonec rozvášněný dav zpacifikovali, 9 mužů bylo zatčených, ale incident poukázal na fakt těžkého soužití Romů a Slováků. Mnohé romské osady na Slovensku spíše připomínají středověká obydlí bez základních hygienických vymožeností a policisté v nich často musí zasahovat.

Kromě romské menšiny vzbuzuje napětí i postavení maďarské minority, ke které se hlásí až 10 procent obyvatel Slovenska. V poslední době navíc Slovenskem otřásly demonstrace proti uprchlíkům. Rakousko má v plánu přesunout stovky azylantů právě na Slovensko.

Video Bitka ve slovenské osadě - TV Joj
Video se připravuje ...

 

ma-o ( 4. srpna 2015 17:28 )

Policajti tam vůbec neměli jezdit, ať se ta svoloč navzájem vyhladí.

maruch ( 4. srpna 2015 17:03 )

 Měli to Policajti všechno vystřílet.Černá zvěř se střílí.

andorea ( 4. srpna 2015 17:01 )

200:22 ? Taková normální férovka ...

Zobrazit celou diskusi