Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Soužití s Romy: 4 z 5 Čechů si myslí, že je špatné, uvádí průzkum

Starousedlíci z Janova žijí obklopeni nepřizpůsobivými. Ti sídliště během několika let obsadili a zničili. Utéct není kam.
Starousedlíci z Janova žijí obklopeni nepřizpůsobivými. Ti sídliště během několika let obsadili a zničili. Utéct není kam.  (Autor: Jana Ulrichová)
Autor: ČTK - 
3. června 2015
19:50

Soužití Romů a ostatních obyvatel Česka stále vnímá výrazná většina společnosti jako problematické, zjistil průzkum CVVM. Celých 83 % lidí ho označilo za špatné. Situace se oproti loňsku příliš nezlepšila.

„Z výsledků plyne, že soužití Romů a ostatních obyvatel je výraznou většinou veřejnosti vnímáno jako problematické. Za spíše špatné je označilo 47 % dotázaných a dalších 36 % je má dokonce za ,velmi špatné‘. Naopak jako dobré soužití hodnotí pouze 14 % respondentů, kteří vesměs volili slabší variantu pozitivní odpovědi ,spíše dobré‘ (13%),“ uvedlo CVVM na základě svého dubnového výzkumu.

Loni hodnotilo soužití Romů a neromské většiny v ČR kladně 12 % lidí, negativně se vyjadřovalo 84 % Čechů. Téměř polovina lidí (49 %) uvedla, že v blízkosti jejich bydliště Romové žijí. Soužití romské a neromské populace v místě bydliště označilo za špatné 64 % lidí, za dobré 33 % lidí.

Přestože je to lepší hodnocení než na celorepublikové úrovni, je to zároveň vůbec nejhorší hodnocení soužití neromské populace s Romy v místě bydliště od roku 1998. Podle 55 % dotázaných mají Romové horší možnosti při získání zaměstnání.

V žádné další oblasti života už ale podíl těch, kteří možnosti Romů považují za horší, nepřevážil nad těmi, kteří podmínky romské populace označují za stejné nebo dokonce lepší. Týká se to například veřejného a občanského života, získávání kvalifikace, vzdělání, získávání bydlení, rozvoje kultury nebo jednání na úřadech.

Proti loňskému průzkumu se o 6 % snížil podíl těch, kteří možnosti Romů při zaměstnávání hodnotí jako horší ve srovnání s většinovou populací. Momentálně je na nejnižší úrovni od roku 1997.

Vláda řeší romskou problematiku neuspokojivě, myslí si 61 % lidí. Opačného názoru je 30 % dotázaných. Je to lepší výsledek než loni, kdy se o činnosti vlády kriticky vyjádřilo 67 %, kladně pak 24 % lidí. Průzkum CVVM se uskutečnil od 4. do 13. dubna a zúčastnilo se ho 1011 lidí.

kerloss ( 3. června 2015 23:01 )

pocital bych to jinak ze 100 cechu s cikany chce zit max. 1 beloch Ja sam neznam nikoho kdo by mel rad cikany jako sousedy.

rudyptak48 ( 3. června 2015 22:53 )

Předkové cikánů se rozšířili do celé Evropy z Indie. Tam to byla nedotknutelná kasta, to jsou lidé, se kterými se nedalo hnout a byli tam považování za odpad společnosti. Na jakémsi kongresu v Londýně si začali říkat Romové. V podstatě jsou to zbabělci, troufají si jenom ve skupině. Teď se na státu pakují pronajímatele činžáků a paneláků, který stát vyplácí na cikány nájemné. Chudáci vlastníci bytů ve kterém domě cikáni bydlí. Tyto byty časem ztratí svou hodnotu. Teď je moderní revitalizace sídlišť z příspěvkem EU. Komu tato revitalizace slouží? Všude se potloukají hloučky cikánů a vzápětí ničí lavičky, zeleň, dětská hřiště ap. Je zajímavé, že v těchto místech se nikdy neobjeví městská policie. Tak tomu říkám demokratický Aburdistán Česko.

marlen52 ( 3. června 2015 21:37 )

tak to je snad poprvé co můžeme přidat názor na romy tak si počtěte

zauber ( 3. června 2015 21:35 )

Kamáráde, Vietnamci škodí Čechům daleko více a zákeřněji. Však i ti přiblblí Američani a Němci dobře poznali jací jsou.

bizon_pepa ( 3. června 2015 21:32 )

Věřím. Ale bude to spíš odchylka než pravidlo. Ještě jsem ani neslyšel, že by někoho napadla tlupa vietnamských dětí.

Zobrazit celou diskusi