Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drsný vzkaz Slováků pro Evropskou komisi: Romové jsou ve zvláštních školách kvůli incestům

Návštěva bývalého ministra školství ve východoslovenské škole (ilustrační foto)
 (Autor: ČTK)
Autor: dv, red - 
11. června 2015
15:11

Slovenská vláda přišla s velmi odvážným a neotřelým odůvodněním, proč posílá do speciálních škol hodně Romů. Kritizovala ji za to Evropská komise. Kabinet Roberta Fica do Bruselu odpověděl: Romové se častěji dopouštějí incestu, je u nich víc případů poruch.

Odpověď, která vyvolala bouři a obvinění slovenské vlády z rasismu: Romové musí do zvláštních škol, protože se dopouštění incestu. Jako první na ni upozornil deník SME: „Mezi slovenskými Romy je vyšší výskyt geneticky podmíněných poruch, protože je u nich nejvyšší koeficient incestu v Evropě,“ zní přesně prohlášení slovenské vlády.

Že to není nekorektní vtip, ale naprosto seriózní odůvodnění, to potvrdil i slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák, podle něj je správné, že pravda dostala přednost před politickou korektností. „Dostali bychom se do pokrytecké roviny,“ dodal ministr.

Rozhořčené reakce na sebe nenechaly dlouho čekat, Evropské centrum pro práva Romů označila incest mezi Romy za předsudek. „Jen tím vytváří prostředí pro další projevy rasismu proti už tak zranitelné menšině,“ píše v prohlášení András Ujjaky ze zmíněné organizace.

Kritika z EU dopadla na naše východní sousedy před několika týdny s odůvodněním, že Slovensko porušuje směrnice o rasové rovnosti a počty romských dětí ve zvláštních a speciálních školách jsou moc vysoké.

Ze systémové diskriminace Evropská komise nařkla i Českou republiku, a zatímco odvolaný ministr školství Marcel Chládek (CSSD) ji odmítal, organizace bojující za lidská práva teď věří ve spásu v podobě jeho nástupkyně Kateřiny Valachové. „Doufáme ve větší otevřenost paní ministryně vůči tématu rovných příležitostí,“ řekl ČTK Robert Basch z nadace Open Society Fund Praha.

 

 

Video se připravuje ...
Další videa