Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Analýza: Češi označují uprchlíky za verbež či opice. Nenávidí je i kvůli politikům

Zadržení běženci nastupují do autobusu
Zadržení běženci nastupují do autobusu  (Autor: ČTK)
Autor: mts - 
31. července 2015
19:00

Téměř 150 tisíc příspěvků o uprchlících se objevilo v květnu a v červnu na sociálních sítích. A převážná většina jich byla negativní. Vyplývá to z analýzy iniciativy HateFree. Data dále ukazují, že nenávist v lidech podporují i politici, kteří většinou jen křičí, ale nenabízejí žádné řešení. Navíc vzniká řada portálů, jejichž hlavním cílem je vzbuzovat v lidech zlobu vůči imigrantům.

Politici typu Tomia Okamury, nově vznikající portály podporující nenávist i nedostatečná informovanost o situaci. To všechno hraje roli v negativním názoru na uprchlíky, který mají mnozí Češi.

Z analýzy iniciativy HateFree, která na sociálních sítích sleduje buzz ohledně uprchlíků (jak často a s jakými emocemi se o nich diskutuje – pozn. red.), vyplývá, že 75 procent lidí by tu nejraději nevidělo žádného uprchlíka.A když už to musí být, tak jedině válečného uprchlíka křesťanského vyznání, a to jen na chvíli, nejlépe někde v táboře za drátem,“ píše se v analýze.

Zbylých 25 procent lidí je buď bez předsudků vůči imigrantům, anebo celkově odsuzuje rasismus.

Nenávist v Češích podporuje i řada internetových stránek. „Webový prostor je zaplavený donedávna neznámými servery, které se snaží, včetně svých umělých diskutérských profilů, dostat do role opinion makerů (tvůrců názorů, které by ideálně měli převzít i ostatní – pozn. red.) tuzemského veřejného mínění,“ tvrdí HateFree.

Nejvíc jsou prý slyšet politici, kteří příchod uprchlíků odsuzují. Analýza tvrdí, že spolu s prezidentem Milošem Zemanem je to Tomio Okamura (SPD), výrazně se ale angažuje i Martin Konvička z iniciativy Islám v ČR nechceme.

Kdo se k tématu uprchlíků nejčastěji vyjadřuje Kdo se k tématu uprchlíků nejčastěji vyjadřuje | HateFree

„Pánové Okamura a Konvička zatím podle průzkumu webu jasnou vizi nemají. Stále ale hlasitě opakují, že k nám nikdo nesmí, že islám je dílo pekla a oba se modlí, aby ten strach lidem vydržel do voleb,“ stojí v analýze.

Podle ní se naopak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) či vicepremiér Andrej Babiš (ANO) tématu raději vyhýbají, respektive rozhodně sami nepřicházejí s nějakou vizí. „Sedmdesát procent veškeré komunikace patřilo opozičním stranám a hnutím, vládní koalici pouhých 30 procent,“ upozorňuje HateFree.

Nejvíce se o uprchlících začíná diskutovat, když se objeví nějaká významná zpráva nebo určitý politik sdělí názor. Jak plyne z následujícího grafu, lidé začali řešit imigranty hlavně od poloviny června. A to po výroku vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), že jich Česko může ročně přijmout tisíc. Významně ale zapůsobila také zpráva, že Itálie nezvládá nápor uprchlíků a začne jim rozdávat víza do Schengenu.

Jak intenzivně se o uprchlících diskutovalo Jak intenzivně se o uprchlících diskutovalo | HateFree

Spolu s nenávistí vůči uprchlíkům roste i netolerance k Romům a muslimům celkově. Nicméně pozitivní je, že polovina lidí nezaměňuje pojmy imigrant a muslim. „Jinými slovy, více než 55 procent komentářů zaměřených na uprchlíky se nezabývalo muslimským světem,“ plyne z dat.

O kterých skupinách obyvatel se diskutovalo nejčastěji O kterých skupinách obyvatel se diskutovalo nejčastěji | HateFree

Když lidé o uprchlících diskutují, používají řadu expresivních výrazů. Nejčastěji je označují jako verbež, hordu a negry.

Jak lidé imigranty označují Jak lidé imigranty označují | HateFree

bohuz ( 5. dubna 2016 16:36 )

 Jak prekvapive! Sme normalni. Nase vlast je nase, i tak nas budou pristi generace nenavidet zato ze sme se nebranili driv. EU konci a proto se snazi uchopit mocneji opraty, ale marne. Ignorujme ji uz ted a budme pripraveni branit svoji vlast i ve zbrani. Pekelna brana se otevira a Britanie odchazi. EU = zalar narodu pod diktatem usa, islamsky jednostranny multikulturalizmus je moloch jenz musi byt porazen. Neverte vlade ktera chodi na rozumy do usa jejiz prezident hussain je taky muslim ulhanej. Mozna je uz pozde mozna.. Ctete parlamentnilisty cz, blsk je zionmafie. Hledejte jine media.

krllo ( 1. srpna 2015 05:44 )

 Jak videt HateFree je xenofobni a rasisticka organizace, ktera siri nenavist vuci Cechum. Dopousti se tak trestneho cinu !

Zobrazit celou diskusi