Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dva bratři plánovali útok na New York: Dostali trest 20 a 35 let vězení

New York
New York  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
11. června 2015
21:38

Dvojice amerických bratrů pákistánského původu dostala dnes mnohaleté tresty vězení za plánování bombových útoků v New Yorku. Sourozenci před třemi lety chtěli zaútočit na ikonická místa největšího amerického města a rovněž hodlali podpořit teroristickou síť al-Káida. Oba se ke svým činům přiznali, uvedla agentura Reuters.

Dvaatřicetiletý Sheheryar Qazi odešel od floridského federálního soudu s trestem 20 let vězení, jeho o deset let mladší bratr Raees Qazi dostal 35 let. „Jste teroristé, zlí ve svých úmyslech, zlí i ve svých skutcích, za což musí následovat spravedlivý trest,“ řekla soudkyně Beth Bloomová před vynesením verdiktu. 

Oba muži se v březnu přiznali k plánování bombových útoků na finanční centrum Wall Street či náměstí Times Square. Jejich plán policie v roce 2012 překazila ve fázi příprav, kdy prý ještě nehrozilo veřejnosti bezprostřední nebezpečí. 

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) jejich plány monitoroval pomocí telefonních odposlechů, které se staly klíčovým důkazem u soudu. Zatčeni byli poté, co Raees odcestoval z jejich domova na Floridě do New Yorku, aby si tam obhlédl vybrané lokality. 

Mladší ze sourozenců se přiznal i k tomu, že plánoval poskytnout podporu al-Káidě. Na výši trestu mělo vliv i napadení dvou soudních úředníků, čehož se bratři dopustili ve vazbě. 

pgga ( 12. června 2015 01:21 )

Greetings from California..you Eastern shit..

kraken.666 ( 12. června 2015 00:56 )

Filcko ze Smradlavý řitě.. USA

anka ( 12. června 2015 00:24 )

pgga ( 11. června 2015 23:20 )

Chudaku z Vychodniho bordelu..CR

Zobrazit celou diskusi