Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dědička aerolinek Korean Air napadla kvůli oříškům letušku: Propustili ji z vězení!

Autor: ČTK, zrk - 
22. května 2015
16:50

Jihokorejské vězení opustila bývalá viceprezidentka tamní společnosti Korean Air Heather Čoová, která byla v únoru v Soulu odsouzena za porušení pravidel leteckého provozu. Skandál vyvolalo její chování na palubě letadla v New Yorku, kde Čoová napadla letušku kvůli špatně naservírovaným oříškům. Nařídila pak, aby se letadlo vrátilo k letištní hale, kde přikázala šéfovi palubní posádky opustit stroj.

Odvolací soud vyhověl žádosti advokátů o zrušení rozsudku a trest ročního vězení změnil na desetiměsíční podmínku. Argumentoval bezúhonností odsouzené a tím, že je matkou dvou malých dětí. Čoová strávila ve vězení pět měsíců. Žaloba zvažuje odvolání.

Čo Hjon-a, která také používá anglické jméno Heather, 5. prosince rozhořčilo, že jí letuška v první třídě před startem letadla na letišti v New Yorku zapomněla nabídnout makadamové oříšky. Když si je vyžádala, přinesla jí je dotyčná v papírovém sáčku, místo na talířku. Kvůli incidentu byl přílet na soulské letiště opožděn o 11 minut.

Soud v únoru shledal Čoovou vinnou z toho, že přiměla letadlo změnit trasu, bránila kapitánovi letu ve výkonu povinností a že donutila vedoucího palubní posádky opustit letadlo. Bývalá vysoká představitelka Korean Air byla naopak zbavena obvinění, že bránila vládnímu vyšetřování případu. Prokuratura pro ni žádala tři roky vězení.

Obhajoba před soudem poukazovala na to, že porušení pravidel letového provozu nebylo příliš závažné vzhledem k tomu, že letadlo bylo v době incidentu stále na zemi a ještě ani nestálo na ranveji. Stroj se kvůli Čoové prý vracel pouze o 17 metrů zpět.

Čoová nyní ještě čelí žalobě, kterou na ni podala letuška společnosti Korean Air ve Spojených státech. Stevardka žádá odškodné za poškození pověsti, kariéry a citovou újmu.

Čoová, která je dcerou šéfa Korean Air, již dříve odstoupila ze všech funkcí v letecké společnosti. Za své chování se omluvila.

Oříškový skandál měl v Jižní Koreji velký ohlas, protože řada tamních obyvatel si stěžuje na příliš okázalý život bohatých a mocných. V letecké společnosti před rezignací Čoové pracovali v manažerských funkcích všichni potomci šéfa Korean Air Čo Jang-hoa.

Kritiku si v případě oříškového skandálu“ vysloužili i zástupci ministerstva dopravy, kteří se prý snažili rodinu Čoových chránit. Většina úředníků, kteří se podíleli na vyšetřování skandálu, v minulosti sama pracovala v Korean Air. Ta je největší leteckou společností v Jižní Koreji.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi