Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oříškový skandál dědičky Korean Air: Za zdržení letadla dostala rok vězení!

Dědička Korean Air Heather Čo byla odsouzena na rok vězení v "oříškovém skandálu"
Dědička Korean Air Heather Čo byla odsouzena na rok vězení v "oříškovém skandálu"  (Autor: EPA)
Autor: ČTK ljš - 
12. února 2015
09:19

Chovala se jako primadona a teď za to bude pykat. Bývalá viceprezidentka letecké společnosti Korean Air byla dnes v Soulu odsouzena k jednomu roku odnětí svobody za porušení pravidel leteckého provozu. Čtyřiačtyřicetiletá Heather Čo, která je dcerou šéfa firmy, totiž v prosinci zdržela start letadla kvůli špatně naservírovaným oříškům.

Čo Hjon-a, která také používá anglické jméno Heather, 5. prosince rozhořčilo, že jí letuška v první třídě před startem letadla na letišti v New Yorku zapomněla nabídnout makadamové oříšky. Když si je vyžádala, přinesla jí je dotyčná v papírovém sáčku, místo na talířku. Čo následně nařídila, aby se letadlo vrátilo k letištní hale, kde přikázala vedoucímu palubní posádky opustit stroj. Kvůli incidentu byl přílet na soulské letiště opožděn o 11 minut.

Soud dnes shledal Čo vinnou z toho, že přiměla letadlo změnit svou trasu, bránila kapitánovi letu ve výkonu povinností a že donutila vedoucího palubní posádky opustit letadlo. Bývalá vysoká představitelka Korean Air byla naopak zbavena obvinění, že bránila vládnímu vyšetřování případu. Prokuratura pro ni žádala tři roky vězení.

Čo se již dříve za své chování omluvila a vzdala se svých funkcí. Zadržena byla 30. prosince a v lednu veškerá obvinění před soudem odmítla. Obhajoba před soudem poukazovala na to, že porušení pravidel letového provozu nebylo příliš závažné vzhledem k tomu, že letadlo bylo v době incidentu stále na zemi a ještě ani nestálo na ranveji. Stroj se kvůli Čo prý vracel pouze o 17 metrů zpět.

Pro Jihokorejce je tento skandál příkladem často kritizované praktiky, kdy velké firmy v Jižní Koreji ovládají rodinné klany. Kromě Heather Čo se do vedoucích pozic v Korean Air dostali i její dva sourozenci. Kritiku si v případě "oříškového skandálu" vysloužili i zástupci ministerstva dopravy, kteří se prý snažili rodinu Čoových chránit. Většina úředníků, kteří se podíleli na vyšetřování skandálu, v minulosti sama pracovala v Korean Air. Ta je největší leteckou společností v Jižní Koreji.

jana52 ( 12. února 2015 11:31 )

 ty bláho, tak to by se u nás nemohlo stát, že by odsoudili nějakýho rozmazlenýho hajzla... u nás, kde hradní stráž salutuje před obyčejným ouřadou Mynářem a prezident to podporuje...

tochadda ( 12. února 2015 10:04 )

Měli k ní zavřít Nagyovou, aby byly ču*bky pěkně pohromadě...

Zobrazit celou diskusi