Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

KLDR: Počítače samozřejmě máme! Ale zakrývají nám obrazovky…

Autor: so, ČTK - 
2. ledna 2015
07:44

Severní Korea vyprovokovala diplomatickou válku, protože Američané jí prý shazují internet. S webovou sítí to ale u Kim Čong-una není slavné ani bez zásahů USA.

K internetu má v Severní Koreji přístup pouze tisíc vysoce prověřených papalášů a úředníků. Všechny tyto počítače používají stejný operační systém – od Microsoftu obšlehnutou Rudou hvězdu.

Mají také shodné, státem vytvořené tapety a spořiče obrazovky a stejnou e-mailovou adresu. Velkým hitem je například šetřič s motivem děl, na která romanticky padají sněhové vločky.

Normální populace vlastní asi milion počítačů, všichni jejich majitelé ale musí mít povolení od vlády. Když začnou psát na klávesnici, naskakují jim v řádku jména vysokých hodnostářů státu automaticky v několikanásobně větším fontu. Jedním z mála západních novinářů, kteří byli vpuštěni do Severní Koreje, je Eric Lafforgue.

Ten vyprávěl, že chtěl po jedné ženě v úřadu, aby mu něco napsala na počítači. Ta ochotně poslechla a začala psát na klávesnici jako na psacím stroji. Přístroj ale ani neměla zapnutý v zásuvce. Jinde ve firmě se také chlubili, že mají k dispozici internet. Obrazovky počítačů ale měli přikryté dečkami, které nesměli sundat.

Na internetu válí komedie o diktátorovi

Vedle problémů s připojením k internetu však Severokorejce výrazně popudila i americká komedie The Interview, která zesměšňuje vůdce Kim Čong-una.  Její internetový prodej na sklonku roku 2014 zaznamenal velký zájem a již během prvních čtyř dní od uvedení do prodeje stáhly film přes dva miliony lidí a dle informací Sony Pictures utržil přes 15 milionů dolarů. The Interview začala nabízet také společnost Apple ve svém internetovém obchodu iTunes. Společnost Sony Pictures, která film za 44 milionů dolarů vyrobila, se přitom v prosinci stala terčem rozsáhlého počítačového útoku. Hackeři zpřístupnili veřejnosti tajné materiály firmy a pohrozili teroristickými útoky na kina, která snímek o Kimovi promítnou. Velké řetězce kin se poté rozhodly, že film neuvedou. V malých kinech se však promítalo a promítá dál. 

carl65 ( 2. ledna 2015 18:23 )

K svým perlám se najednou nehlásíš, co? Taky nedivím

carl65 ( 2. ledna 2015 17:07 )

Kdybys tu nemíchal všechno dohromady, tak bych i uvěřil, že víš, o čem mluvíš. Ale takto bohužel..nerozumím jen, a asi nebudu jediný, tvým "výplodům". "US a EU přestávají být tahouny v progresivních technologický náročných odvětvích", "Zeman je náš nejlepší prezident!Byl zvolen demokraticky a jeho popularita stoupá." Za tyto perly tě fakt nemůže brát nikdo vážně )). "Excelentní" ekonom to nevím, ale excelentní ochlasta a hulvát, tak to možná). Nelze věřit všemu, co se na AC24 a podobných šitkách píše

carl65 ( 2. ledna 2015 16:51 )

ještě umět psát, že?

blooroses ( 2. ledna 2015 16:06 )

Jak můžeš napsat, že hájil českou státnost, když právě Zeman nás definitivně nacpal do pérdele EU tím, že na Hradě vyvěsil vlajku EU a snížil tím v podstatně suverenitu naší země na nulu? "Je to symbol našeho přihlášení se k hlavnímu proudu evropské integrace." prohlásil sám Zeman o vyvěšení vlajky EU na Hradě. A co podpis dodatku Lisabonské smlouvy, tzv. eurovalu? Další Zemanův hřebík do rakve naší suverenity To on nás definitivně uvrhl pod diktát Bruselu A co Zemanovy virózy, ostudy, excesy? Takové věci dělá snad dělá prezident kterému záleží na jeho zemi?

blooroses ( 2. ledna 2015 15:51 )

Zobrazit celou diskusi