Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nevinný Lukáš strávil v kriminálu dva roky: Oni ho poslali neprávem do basy!

Autor: Jitka Pecharová, Saša Vetkovská - 
22. května 2015
18:11

Lukáše Nečesaného (23) dostal do vězení stejný tým, který řešil kauzu heparinového vraha, a to od policistů přes žalobce až po soudce. I přes zrušení rozsudku trvají na tom, že pachatelem je rozhodně on.

Lukáš si odseděl na Mírově 2,5 roku, dostal 13 let. Za pokus o vraždu kadeřnice. Od začátku proti němu chyběly důkazy. Neodpovídal popis pachatele, pachové stopy, DNA za nehty oběti, otisk v krvi na místě činu atd. Přesto ho poslali do vězení. Za nevinného ho označil až Nejvyšší soud. A všechno se obrací!

Dá se předpokládat, že Krajský soud v Hradci Králové nařídí nové znalecké posudky a doplnění důkazů, což může zabrat i několik měsíců. Přitom se bude muset držet pokynů Nejvyššího soudu a vyvarovat se chyb, které mu vytkl.

Pokud nepřijde s přesvědčivým důkazem, Nečesaného bude muset zprostit viny. Pak přijde na řadu soud o odškodné. Kdo vlastně konkrétně poslal Lukáše na Mírov?

Královéhradecký krajský soudce Jiří Vacek Královéhradecký krajský soudce Jiří Vacek | Foto: M. Přibyl a archív Blesku

Jiří Vacek

Pozice v případu: Soudce

Co udělal: Lukášovi vyměřil 16 let. Odvolací vrchní soud trest o tři roky snížil. „Soudy účelově vybíraly ze spisu to, co se jim hodilo. Přihlížely k důkazům v neprospěch obžalovaného. Naopak přehlédly to, co bylo v jeho prospěch,“ komentoval to soudce Nejvyššího soudu Jan Bláha.

Co měl udělat jinak: Útok byl tak brutální, že pachatel musel být potřísněný krví oběti. Na oblečení Lukáše nenašli kriminalisté jedinou kapku. Obžalovaného odmítla označit za pachatele i sama oběť. Tyto a další okolnosti měl podle soudce Bláhy Vacek vyhodnotit v jeho prospěch.

Co mu hrozí: Nic. Je to maximálně věc jeho svědomí. Jiná situace by byla, kdyby se prokázalo, že při procesu z nějakého důvodu spáchal trestný čin, např. manipulování s důkazy.

Pak by jeho konání prošetřovala policie nejspíš z jiného kraje a hrozilo by mu za zneužití pravomoci úřední osoby až 5 let vězení. Pokud by policie zjistila, že se nejedná o trestný čin, mohla by případ postoupit kárnému senátu. Ten může uložit tresty od napomenutí přes peněžitý až po zákaz činnosti.

Jeho vyjádření: Odmítl se vyjádřit s odůvodněním, že dosud nemá písemné znění rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Krajská státní zástupkyně Lenka Faltusová Krajská státní zástupkyně Lenka Faltusová | Foto: M. Přibyl a archív Blesku

Lenka Faltusová

Pozice v případu: státní zástupkyně

Co udělala: Odkývala kriminalistům jejich verzi.

Co měla udělat jinak: Měla po policii žádat jednoznačnější důkazy.

Co jí hrozí: Nic. Vyšetřovala by ji policie z jiného obvodu či kraje. Za vyhodnocení a posouzení důkazů jí nehrozí NIC, pokud by nepřehlížela důkazy s úmyslem obviněnému uškodit. Jestliže by to učinila, hrozilo by jí za zneužití pravomoci úřední osoby až 5 let vězení. Kárný senát by ji mohl propustit ze státní služby.

Její vyjádření: „K rozhodnutí Nejvyššího soudu se nebudu vyjadřovat. Pachatelem je Nečesaný.“

Kriminalista Milan Jušta (v bílém) Kriminalista Milan Jušta (v bílém) | Foto: M. Přibyl a archív Blesku

Kriminalista Michal Hynek Kriminalista Michal Hynek | Foto: M. Přibyl a archív Blesku

Milan Jušta a Michal Hynek

Pozice v případu: kriminalisté

Co udělali: Vedli tým pracující na případu, prováděli výslechy, rekognici. Vyhodnocovali důkazy a stopy a jejich práce vedla k zatčení a obvinění Lukáše.

Co měli udělat jinak: Podle Lukášova otce Luďka Nečesaného zanedbali vyšetřování jiných podezřelých. Například hosta hotelu u kadeřnictví, který odsud zmizel krátce po útoku.

Co jim hrozí: Postup policistů by hodnotila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Pokud nemanipulovali s fakty v neprospěch obviněného s úmyslem mu uškodit, NIC jim za pouhé chybné vyhodnocení důkazů nehrozí. V opačném případě by mohli být propuštěni ze služebního poměru nebo odsouzeni za zneužití pravomoci úřední osoby až k 5 letům vězení.

Jejich vyjádření:

„Trváme na tom, že vyšetřování probíhalo zcela standardně a v souladu se zákonem,“ uvedla Ivana Ježková, mluvčí hradecké krajské policie. Zdůraznila, že Nečesaný je i přes propuštění na svobodu nadále obžalovaným.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kami33 ( 25. května 2015 09:43 )

Tatíček je bohatý a podplácí všechny od televize, Blesku a další. peníze mají moc a ještě mu to věříte a ze synáčka je ještě chudáček. Bude požadovat odškodnění, stálo ho to hodně moc peněz, něco se musí vrátit!!!!

9rot6 ( 23. května 2015 06:02 )

Bohužel,ještě jej nikdo nezprostil viny,takže se to zřejmě protáhne,ale když už teď vyhrožuje,že bude žalobcem on, tak určitě tam nějaké souvislosti budou, jak napadená žena poznala pravděpodobného pachatele jejího napadení, jak se vůbec dostal do hledáčku policie, jako možný pachatel,pokud si vzpomínám,bylo to nějak těsně před uzavírací dobou a jestliže postižená uvedla,že tam tento člověk přišel, tak jak tedy na něj přišla, nebo si to snad celé vymyslela,je tam plno nejasností a teď po dvouapůl roce budou určití lidé ztrácet paměť,jiní si zase zázračně vzpomenou a tak bude záležet na elitních právnících kdo vyhraje!

gabreta ( 23. května 2015 00:42 )

Já bych si počal. Jen aby to nebylo jako s Kájínkem "jednou lump, vždycky lump" a v base ať je právem nebo neprávem, hlavě že je to uzavřené!!

vihor ( 23. května 2015 00:29 )

ČR se snaží řadit k tzv. právním státům, tzn. rozhodovat musí právo. Pokud mu právní systém nic nedokáže, težko může být odsouzen. Český právní, policejní a soudní systém je nedokonalý, jsou to jenom lidé, mnohdy špatně placení lidé. Takže buď se budou snažit více a něco mu dokážou, nebo ho musí osvobodit.

karlos2611 ( 23. května 2015 00:20 )

Souhlasím Mediální masáž rozjel jeho papínek , který si nyní sype popel na hlavu za jeho špatnou výchovu. V tisku je pouze to, co se hodí Nečesaným.

Zobrazit celou diskusi