Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nálety v Jemenu: Útoky probíhaly celou noc!

Rebelové v Jemenu jsou pod útokem vojáků Saudské Arábie.
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
28. března 2015
10:12

Saúdská Arábie již třetím dnem provádí vojenský zásah proti šíitským povstalcům v Jemenu. Nyní Mezinárodní koalice muslimských zemí ohlásila, že zcela ovládla vzdušný prostor. Informovala o tom televize al-Džazíra.

Saúdskoarabské námořnictvo mezitím podle agentury Reuters evakuovalo několik desítek zahraničních diplomatů z jihojemenského Adenu, kam se po útěku ze Saná uchýlila vláda jemenského prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího.

Námořnictvo podle AP evakuaci zhruba 90 diplomatů zahájilo ve středu, skupina je nyní již v saúdskoarabském rudomořském přístavním městě Džidda. Národnost všech diplomatů zveřejněna nebyla. Pákistán uvedl, že má v pohotovosti dva letouny pro případný nouzový přesun svých občanů z Jemenu.

Průliv mezi Rudým mořem a Adenským zálivem, který je strategickou námořní křižovatkou, od pátku kontrolují egyptské a saúdskoarabské válečné lodě.

Vojenská letadla po celou dnešní noc útočila na jemenskou metropoli Saná, ovládanou šíitskými povstalci. „Letecké útoky probíhaly celou noc a přestaly za rozbřesku,“ sdělil podle Reuters nejmenovaný obyvatel hlavního města. Exploze byly podle něj slyšet v oblasti na západě metropole, kde se nachází základna vládní národní gardy.

Cílem koalice vedené Saúdskou Arábií je udržet režim prezidenta Hádího, který ohrožují šíitští rebelové z klanu Húsíů. Povstalci i přes nálety ale zaznamenali výrazné úspěchy na jihu a na východě Jemenu.

Mluvčí společné muslimské vojenské operace v pátek uvedl, že „hlavním cílem“ je obrana vlády v jihojemenském Adenu. Operace prý bude pokračovat tak dlouho, jak bude třeba.

Úřady pod kontrolou povstalců uvedly, že během pátečních náletů zahynulo nejméně 24 civilistů, od začátku operace pak celkem 45. Jemenská armáda naopak hlásí, že při bombardování bylo zabito asi 80 rebelů a vojáků věrných bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhu Sálihovi. Ten si v zemi nadále zachovává značný vliv.

antiall ( 28. března 2015 13:23 )

 Saúdská Arábie policajt blízkého východu, hlavně aby jim vydrželo přátelství s USA.

gogo ( 28. března 2015 10:22 )

Nebezpečná doba. Dnes si již každý kdo chce hází bomby kam chce. A nějaké OSN to je již jen k smíchu... Američané zcela destabilizovali celé oblasti a tak nyní ostatní sklízí bouři, kterou oni zaseli..

Zobrazit celou diskusi