Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Jemenem otřásají bomby z letadel: Zahynuly desítky civilistů

Jemenem otřásají bomby z letadel (Ilustrační foto)
 (Autor: Foto: ČTK, )
Autor: ČTK - 
28. března 2015
17:47

Mezinárodní koalice muslimských zemí pod vedením Saúdské Arábie, která třetím dnem provádí vojenský zásah proti šíitským povstalcům v Jemenu, ohlásila, že zcela ovládla vzdušný prostor. Informovala o tom televize Al-Džazíra. 

"Více než 200 zaměstnanců OSN, velvyslanectví a pracovníků zahraničních společností dnes odpoledne odletělo ze Saná," uvedla agentura AFP s odvoláním na humanitární zdroje. Informace o tom, kam se skupina přemístila, zveřejněny nebyly.

Vojenská letadla po celou dnešní noc útočila na jemenskou metropoli Saná, ovládanou šíitskými povstalci. "Letecké útoky probíhaly celou noc a přestaly za rozbřesku," sdělil nejmenovaný obyvatel hlavního města. Exploze byly podle něj slyšet v oblasti na západě metropole, kde se nachází základna vládní národní gardy. 

Dalším dnešním terčem byla základna jižně od Saná, kde povstalci údajně vybudovali odpalovací zařízení střel namířených na Aden a sousední země. Podle nejmenovaného jemenského představitele díly střel přivezli do země íránští experti. Hadí tvrdí, že za chaosem v zemi stojí Teherán, který dodává povstalcům zbraně. Írán ale tato obvinění odmítá. 

Největším armádním skladem v Adenu dnes otřásly mohutné exploze. Informace o možných obětech nebyly zveřejněny. Reuters s odvoláním na svědky uvedl, že sklad byl v minulých dnech opakovaně vyrabován. 

Průliv mezi Rudým mořem a Adenským zálivem, který je strategickou námořní křižovatkou, od pátku kontrolují egyptské a saúdskoarabské válečné lodě. Úřady pod kontrolou povstalců uvedly, že během pátečních náletů zahynulo nejméně 24 civilistů a dalších zhruba deset dnes, což od začátku operace znamená více než pět desítek civilních obětí. Jemenská armáda naopak hlásí, že při bombardování bylo zabito asi 80 rebelů a vojáků věrných bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhu Sálihovi. Ten si v zemi nadále zachovává značný vliv.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi