Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poradce Klause a kandidát na prezidenta kšeftoval s padělky obrazů: Chtěl 40 milionů, dostal 6 let

Autor: ČTK - 
19. března 2015
13:59

Bývalý politik, kandidát na prezidenta a ekonomický poradce Václava Klause v době, kdy byl ministrem financí, Jiří Kotas se se svým parťákem podnikatelem Miroslavem Simonem pokusili prodat padělané obrazy za 40 milionů. Ostravský soud je poslal na 6 let za mříže. Kotas však po konci vyšetřování zmizel. Podle soudu žije v Kanadě. Simon se odvolal.

Případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Olomouci. Pokud ale odsuzující rozsudek nabude právní moci, bude další postup v kompetenci ostravského krajského soudu. Na adresu odsouzeného soud zašle výzvu k nástupu do vězení. Pokud ji Kotas nebude respektovat, může soud vydat příkaz k zatčení. Pak bude záležet na tom, jak se k němu postaví kanadské úřady. Situaci komplikuje skutečnost, že Kotas je držitelem jak českého, tak i kanadského občanství.

Podle obžaloby oba muži připravovali obchod s padělanými obrazy autorů moderního umění z konce 19. a počátku 20. století – Marca Chagalla, Vasilije Kandinského, Ernsta Ludwiga Kirchnera, Maurice De Vlamincka, Georgese Seurata a Kazimira Maleviče. Hodnota originálů by činila asi 40 milionů korun.

Dvojice prý získala obrazy z padělatelské dílny na Plzeňsku a 24. září 2009 s nimi přijela do ostravské Galerie Chagall. Tam se setkali s místním sběratelem, který o díla projevil zájem. Pravost obrazů tehdy posuzoval šéf galerie Petr Pavliňák, který všechny označil za padělky.

Kotas však vinu popírá. V dopise adresovaném ČTK už dříve označil proces za absurdní. Hájí se tím, že byl přesvědčen o pravosti děl. Tvrdí, že si nechal od renomovaných znalců vyhotovit na obrazy posudky, které pravost potvrzovaly. Podle Kotase má celá kauza politické pozadí. V aktivní politice v Česku se ale Kotas již řadu let nepohybuje.

Podle soudkyně se obhajobě odsouzených nedalo uvěřit. Je přesvědčena, že o pravosti děl měli mít pochybnosti. Už proto, že se je neúspěšně pokoušeli prodat několik let. Simon rozsudek odmítá. "Jsem v šoku z toho, co český soud může vyplodit. Neexistuje jediný důkaz, že bychom o nepravosti obrazů věděli," řekl dnes ČTK. Státní zástupce Dušan Táborský je s rozsudkem spokojený. "Považuji ho za spravedlivý," řekl.

mirkazam ( 19. března 2015 15:16 )

Hmm..poradce Klause..je vidět,že troškaření tam nikdo neměl v krvi.A to odkoukal od koho ??Čtyřicet mega je slušný džob...

Zobrazit celou diskusi