Pražští kriminalisté zadrželi počátkem prosince dva muže, kteří padělali bankovky. Jeden se živil jako taxikář a padělky vracel zákazníkům při placení, druhý byl nezaměstnaný a zfalšované tisícikoruny rozměňoval v barech, restauracích a kavárnách. Policie muže obvinila z padělání a pozměnění peněz a podvodu, oběma hrozí až osm let vězení.

První z padělatelů vytvářel značně nekvalitní falzifikáty bankovek od stokorun po dvoutisícikoruny, za necelý rok jich pustil do oběhu nejméně 150. "V prvopočátku byl čtyřiatřicetiletý muž poměrně obezřetný a padělky vracel oproti pravým penězům téměř výhradně společensky unaveným pasažérům, kteří s ním cestovali v brzkých ranních hodinách," uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Později začal obviněný falešné bankovky vracet všem svým zákazníkům. Při zadržení 7. prosince měl u sebe padělky za 7100 korun.

Třiapadesátiletý nezaměstnaný podle policie tisícikoruny padělal včetně ochranných prvků, jako je například stříbrný proužek nebo vodotisk. Odhalit je proto bylo pro laika obtížnější.

Muž byl zadržen, když se snažil padělanou bankovkou platit v restauraci. V peněžence měl v tu chvíli ještě další tři falešné tisícikoruny. Kriminalisté zjistili, že před zadržením muž podobným způsobem rozměnil minimálně sedmdesát padělků. "Aby se mu vrátilo co možná největší množství pravých peněz, vybíral si ke konzumaci vždy ty nejlevnější pochutiny. Tu zaplatil tisícovkou kávu, jindy zase jedno pivko, nebo dortík," popsal Hulan.