Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

U doněckého letiště se tvrdě bojuje: Část města je paralyzovaná

Autor: ČTK - 
18. ledna 2015
11:59

U letiště v Doněcku dnes pokračují tvrdé boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty. Část města je kvůli tomu paralyzovaná, informuje agentura AFP.

Celou noc bylo v centru Doněcku slyšet střelbu z těžkých zbraní, která brzy ráno nabrala na intenzitě. Dva granáty dopadly i blízko středu města, kde dnes nejezdí veřejná doprava a kde obchody zůstaly zavřené. Stejná situace je i v jedné čtvrti ležící poblíž letiště.

"Kolem našeho domu v noci létaly granáty, povstalci stříleli z obytné oblasti na letiště. Dnes ráno jsme měli rozbitá okna. Všechno se třese," řekla AFP obyvatelka Doněcku jménem Margarita.

Ukrajinská armáda podle tamních médií v sobotu zastavila ofenzivu povstalců u letiště a vytvořila koridor, kterým vojáci mohli odvézt dva nebo tři mrtvé a asi dvě desítky zraněných.

Konflikt na východě Ukrajiny si od loňského dubna vyžádal přes 4800 lidských obětí. Obě strany už několikrát uzavřeli příměří, nedodržují ho však.

Na dvoudenním klidu zbraní se v sobotu s vedením oblasti věrným Kyjevu dohodli separatisté ze samozvané Luhanské lidové republiky, která sousedí s Doněckou oblastí. Boje mají utichnout během pravoslavných svátků Křtu Páně, jež připadají na dnešek a pondělí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi