„Už nevím kudy kam,“ řekl deníku Aha! herec Antonín Navrátil. Chtěl by mít u sebe dceru, ale válka s exmanželkou ho příliš vyčerpává. „Podala na mě letos už tři trestní oznámení. Státní zástupkyně mi říkala, že se zbláznila, protože si vymýšlí,“ uvedl. „Dala mě potají k exekutorovi, takže jsem se málem dostal pod most,“ řekl zarmouceně herec.

Navrátil přestal na dospělou dceru platit alimenty. „Neplatil jsem je sedm let, protože dcera dostala invalidní důchod. Když jsem se šel na sociální správu ptát, jestli můžu přestat platit, řekli mi, že se se mnou nebudou bavit, ,vy jste jenom otec, nemáte nárok na informace o dceři',“ svěřil se herec. „Tak jsem si na ně stěžoval a přišlo mi vyrozumění, že se chovají správně, že nejsem účastníkem řízení - proto jsem přestal platit,“ vysvětlil.

Podle právníka Jana Černého neznalost zákona neomlouvá. „Rodič je povinen platit výživné na dítě, dokud není schopno se samo živit,“ objasnil. „Nezáleží na tom, že dítě bere invalidní důchod,“ dodal.

Hercova exmanželka Ivana Navrátilová vidí celou situaci úplně jinak. „Exekutoři se na něj obrátili, protože sedm let neplatil výživné. Dluží jí ještě stipendijní fond, který jí platil a měla ho dostat v plnoletosti, aby jí byla vyplácena nějaká renta. Ani z poloviny není pravda, co říká. Je to cílené, protože u nadcházejícího soudu chce ze sebe udělat chudáka,“ řekla deníku Aha! hercova exmanželka.

Navrátil se snaží situaci řešit. Alimenty ale bude zřejmě platit do konce života. „Soudkyně řekla, že nemůžu žádat o střídavou péči, když je dcera zletilá, ale zároveň musím platit až do smrti výživné. Jediná šance je odebrat ji matce jako opatrovníkovi s tím, že prokážu, že jí škodí. To by šlo, ale je to zase úplně nesmyslný zářez,“ uzavřel herec.

Fotogalerie
4 fotografie