Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Osvětimi třídil majetek vězňů: Ve snech slyším křičet mrtvé!

V Německu soudí dalšího z dozorců z Osvětimi: Třídil majetek vězňů, kteří šli na smrt
V Německu soudí dalšího z dozorců z Osvětimi: Třídil majetek vězňů, kteří šli na smrt  (Autor: Youtube, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
18. prosince 2014
22:06

Pomáhal nacistickému režimu a podporoval masové vraždění, viní někdejšího dozorce z koncentračního tábora Osvětim prokuratura. Oskaru Gröningovi je dnes 93 let. Vzpomínky na tábor smrti ho však prý pronásledují dodnes.

Soud v dolnosaském městě Lüneburgu dnes rozhodl, že bývalý dozorce v Osvětimi Oskar Gröning bude souzen. Prokuratura muže už v září obžalovala z podílu na 300 000 vraždách v tomto nacistickém koncentračním táboře.

Soudce oznámil, že po prostudování dokumentace předložené prokuraturou dospěl k závěru, že existuje dostatek důkazů, aby byl obžalovaný souzen. Datum zahájení procesu nestanovil, ale podle agentury AP by to mělo být počátkem příštího roku.

Prokuratura je přesvědčena, že obžalovaný pomáhal nacistickému režimu s ekonomickými zisky, čímž podpořil systematické zabíjení. Gröning v Osvětimi evidoval zabavený majetek vězňů. Týká se to období mezi květnem a červnem 1944, kdy do Osvětimi přijelo na 425 000 Židů z Maďarska, z nichž 300 000 bylo takřka ihned povražděno v plynových komorách.

"Roky slýchám křik mrtvých v mých snech. Tenhle pocit viny mě nikdy neopustí. Mohu prosit pouze o odpuštění," pronesl Gröning před německým soudem.

K žalující straně se podle agentury připojilo 50 osob, které přežily holokaust nebo jsou příbuznými obětí. Gröning podle médií odmítl popírání holokaustu a dobrovolně se rozhodl o svém působení v Osvětimi otevřeně hovořit.

Mimo jiné popsal řadu zvěrstev, kterých byl v táboře svědkem. Tvrdí ale, že sám se žádného zločinu nedopustil. Gröning je jedním ze tří desítek někdejších údajných osvětimských dozorců, jejichž stíhání loni v září doporučili spolkoví žalobci pověření objasňováním nacistických zločinů. Pro hannoverské zastupitelství je Gröningův případ v pořadí čtvrtým. Dva z případů prokuratura odložila kvůli špatnému zdravotnímu stavu podezřelých a třetí ukončila kvůli úmrtí podezřelého.

Zobrazit celou diskusi