Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejstarší známá žena (†110), která přežila holokaust: V Terezíně vydržela díky klavíru!

Autor: Petr Konečný, Tereza Hodáliková - 
25. února 2014
05:40

Ve věku 110 let zemřela v Londýně pražská rodačka Alice Herzová-Sommerová – nejstarší známá žena, která přežila holokaust. Uznávanou pianistku poslali nacisté společně s rodinou do Terezína.

„Zlo není nic nového. Je na nás, jak si poradíme s dobrem i se zlem. Ani jedno nezíská moc bez nás,“ říkala Sommerová.

Alice vyrůstala v rodině pražského židovského továrníka Herze jako jedno z pěti dětí. Na klavír začala hrát už v 5 letech, prý proto, že trpěla ve stínu své krásnější sestry-dvojčete. Její dětství bylo plné známých lidí, se kterými přišla do kontaktu: Sigmund Freud, básník Rainer Maria Rilke, skladatel Gustav Mahler či spisovatel Franz Kafka, kterého znala jako »strýčka Franze«...

Požádala o ruku

Díky hudbě se seznámila i s houslistou Leopoldem Sommerem. Navzdory tehdejším konvencím to byla ona, kdo navrhl sňatek, a to pouhé dva týdny po jejich seznámení. V roce 1937 se jim narodil syn Raphael, z něhož se později stal světoznámý violoncellista.

Zatímco Aliciny sestry s rodinami včas během okupace Československa emigrovaly do Izraele, ona se s ohledem na nemocnou matku rozhodla v Praze zůstat. Nacisté její rodině nejdříve sebrali veškerý majetek a Alici zakázali mimo jiné veřejně koncertovat i vyučovat osoby nežidovského původu.

Nacistům neunikla

Do transportu nastoupila nakonec jak její dvaasedmdesátiletá matka Sofie, tak o rok později, 5. července 1943, Alice s manželem a synem. V terezínském táboře se stala členkou orchestru, který pořádal pro vězně hudební vystoupení. Těch nakonec odehrála asi 150! „Hudba byla naším jídlem. Díky hudbě jsme zůstali naživu,“ vzpomínala později Herzová-Sommerová.

V koncentračním táboře strávila necelé dva roky. Alice se synem Raphaelem byla mezi méně než 20 tisíci vězni, které v květnu 1945 vysvobodila Rudá armáda…

Zachránil ji talent?

Po jednom z koncertů v koncentračním táboře za ní přišel mladý nacistický voják a svěřil se jí, že on sám pochází z hudební rodiny a hudbě rozumí. Řekl, že Beethoven v jejím podání vychází z jeho srdce a pomáhá mu na tom strašném místě přežívat. Slíbil jí, že se nikdy nedostane na deportační seznamy. Bohužel na ty se dostal její manžel. Z Osvětimi se už nevrátil…

Praha – Izrael – Londýn

Po válce se Herzová-Sommerová vrátila do Prahy, ale protože už nikdo z jejích blízkých nežil, a navíc moc ve státě uchopili komunisté, rozhodla se v roce 1949 odstěhovat do Izraele, kde učila na konzervatoři. Dlouhých 37 let jí byl Izrael domovem. V roce 1986 se rozhodla přestěhovat za jediným synem a jeho rodinou do Velké Británie. Ani tam ale štěstí nenašla. Raphael totiž roku 2001 zemřel na infarkt při turné, právě v milovaném Izraeli. Nakonec jí zůstala z celé rodiny jen snacha a dva vnuci.

ipsace ( 26. února 2014 00:53 )

Klobouk dolů přeživším (koncentráky)a díky Židům za statečnost ! Vážíme si vás. 4 vysokoškoláci z metropole a Moravy

slider ( 25. února 2014 13:40 )

Asi se tam nemela tak spatne. http://www.stormfront.org/forum/t712023/

tenzmrtodvedle ( 25. února 2014 10:24 )

Pravda pravdouci.Ja teda nechci z tehle pani delat zadnou "slapku",ale co se tyce zidu ve svete,tak si myslim,ze uz je na case se na ne divat jinym zpusobem. Protoze uz to davnou nbejsou ublizeni chudacci ze tricatych a ctyricatych let,ale krvelacne bestie,co zabiraji vsude co mohou,ridi svet a absolutne OPOVRHUJI obycejnym lidem lidmy nezidoskeho puvodu,nemluve o mensinach atd. Jsou z nich militantni svlne a ne zadni chudaci.

jana999 ( 25. února 2014 09:20 )

vy jste pěkný debil, běžte si vaše komplexy zvracet jinam, člověk se pomalu stydí za to, že je čech, že ve své řadě má takový idioty

vobo1 ( 25. února 2014 09:06 )

Vy zaharvi - jste trapný/á/

Zobrazit celou diskusi