Vánoční kapři zdraží: O kolik si připlatíte?

Autor: Richard Veselý, lmk - 
8. prosince 2014
07:01

Kapři letos podraží! Dobrá zpráva ale je, že jen o pár korun. Kilogram výběrového bude stát nejvíce 87 Kč. To je o tři koruny více než loni. Ryby do 2,5 kila pak přijdou na 77 Kč za kilo, před rokem jsme za ně dali 75 Kč.

Vánoce jsou za dveřmi a bez kapra si je těžko umíme představit. Kolik za šupináče zaplatíme? Nejlevnější budou letos novohradští, nejdražší pak tradičně třeboňští. Podle jihočeských rybářů lidé platí za prvotřídní kvalitu. „Zakládáme si na rybářské tradici. Je to kapr s rodokmenem. Víme, co prodáváme, a daří se nám ho prodat i za vyšší ceny,“ vychválil jihočeské ryby předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Produkci kaprů letos postihla jak sucha na jaře a v létě, tak ničivé nálety kormoránů. „Vyšší náklady byly způsobené i dosazováním ryb po povodních v roce 2013,“ dodal Melecha.

Kapr I. třídy je obvykle tří- až čtyřletý a váží do 2,5 kg. Kapr výběrový je těžší a o rok starší. Rybáři v jeho vyšší ceně zohledňují náklady, které museli během roku na jeho péči vynaložit. Nejlevnější rybu pořídíte na sádkách či u majitelů rybníků. U prodejců ve městech musíte počítat s vyšší cenou.

Kolik letos zaplatíte za kapra? Kolik letos zaplatíte za kapra? | archiv Blesku

Prodejci: Vyděláme 3000 Kč denně!

Dobré peníze, ale tvrdě vydělané! To jsou podle prodejce kaprů Filipa O. (42) tři tisíce, které si vydělá za celodenní práci. Tu komplikuje hlavně zima a všudypřítomné mokro.

Čtrnáct hodin denně v zimě, mokru a nepohodlí. Tak podle Filipa O. vypadá předvánoční prodej kaprů. „Kolik si v práci vyděláme, záleží na počtu prodejů. Platí, že si vyděláváme jen na zpracování, ne na samotných kaprech,“ popsal Blesku. V centru Prahy každý rok prodává ryby z Třeboně.

Za prodej kaprů od 18. do 24. prosince si vydělá slušně, i tři tisíce denně. Není to ale práce pro každého. „Začínáme v sedm ráno a končíme v devět večer. Celou dobu se mácháme ve studené vodě, ani rukavice nepomůžou,“ popsal.

e.44 ( 8. prosince 2014 13:27 )

Taky při výlovu nebo někde v krámě? Jestli v krámě, můžeš napsat kde? To víš, výlov je jednou do roka a v Třeboni jí taky pokaždý nemaj a jinak jsem vždycky narazila na mraženou......

aranka.erbova ( 8. prosince 2014 13:10 )

za chvilku Tě smáznou darebáku

cantre ( 8. prosince 2014 12:25 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé info www.caveso.webnode.cz

e.44 ( 8. prosince 2014 12:21 )

Čerstvá? Já jí na krámě viděla vždycky jenom mraženou a to není ono. Jednou jsem mraženou koupila a už nikdy. Čerstvá je o 100% lepší.

e.44 ( 8. prosince 2014 12:06 )

Kde by na ní vzal? Nemá ani na kapra a štika co jsem jí vezla z výlovu pro kamaráda stála 280,- za kilo

Zobrazit celou diskusi