Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chlapec Ashya s nádorem na mozku: Šance na život? 80%!

Autor: Jan Doležal - 
8. září 2014
06:57

Přesně v 8:00 zasedá dnes v pražské nemocnici v Motole konzilium lékařů, které rozhodne o přijetí pětiletého Brita Ashyi Kinga s nádorem mozku. Život mu může zachránit léčba v Protonovém centru. Šanci na vyléčení má 70 až 80 procent.

Ashya King je zatím hospitalizován v nemocnici ve španělské Malaze. Doktoři podle zdravotní dokumentace posoudí chlapcův zdravotní stav a rozhodnou o přijetí.

„Podle předběžných konzultací je pravděpodobné, že stanovisko bude kladné,“ řekla Iva Taťounová z Protonového centra, kde by měl být ozařován. „Nemocnice bude od té chvíle okamžitě připravena chlapce přijmout,“ uvedla mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková, kde by měl být Ashya přijat.

Jedině letecky

Nemocného Aschyu dopraví do Česka letecky. Centrum je připraveno pro něj poslat soukromý sanitní speciál. Rodiče ale zvažují po dohodě se sponzory jinou možnost. „Každopádně se ale musí jednat o letecký transport s lékařem a dalším zdravotnickým personálem na palubě,“ potvrdila včera Blesku Taťounová.

Video ashya - Tomáš Polák, Lukáš Červený, David Malík
Video se připravuje ...

Britové v minulosti opakovaně nereagovali na nabídky Čechů k léčení britských pacientů. Zatímco v USA vyjde ozařování dítěte na 3 miliony, v Praze stojí zahraniční klienty 1,8 milionu a české 700 000 Kč.

Proč je protonové ozáření lepší, než běžně používané? Protože cílí přímo na nádor, okolní tkáně a orgány nezasahuje. Je tak účinnější, nádor může dostat větší, »agresivnější zásah«.

Únos z nemocnice

Ashya se léčil v britském Southamptonu, jeho rodiče Brett a Naghemeh žádali o protonovou léčbu. Tu místní mu lékaři odmítli doporučit. Syna proto unesli do španělské Malagy. Tam je po vydání zatykače našla policie.

Rodiče skončili v cele, petice podepisovaná po celém světě ale Brity přinutila stíhání zastavit a transport do Česka povolit. Šéf pediatrie v Southamptonu nato uvedl, že Ashya má 70 až 80procentní šanci na přežití.

ipsace ( 8. září 2014 17:35 )

Souhlasíme s textem: Jehovisté jsou prolhaní manipulátoři a intrikáni. Našim slušným známým, vysokoškolské rodině, Jehovistka, Bohumila Trnková, a její dvě dcery, Michaela Trnková a Kateřina Nejezchlebová (roz. Trnková), žena a dcery Vladimíra Trnky, fanatického Jehovisty (bytem Praha 2, Melounova 4, Praha 10 - Strašnice, V Úžlabině 18 a České Budějovice), řadu let prohledávaly osobní věci, peněženky, kapsy, kufříky, skříně, zásuvky. Některé věci si tyto Trnkovy ženy, "zlodějky", přivlastnily, dokumenty si kopírovaly. Jehovisty nepouštějte domů ! Mají pověření vás prolustrovat, aby věděli, jak vám škodit. Jehovisti jsou sektáři, tmáři a vymývači mozků. Ukradnout člověku soudné mínění je mnohem horší, než někomu ukrást peněženku, kterou si stejně ovládnutím člověka přivlastní.

trhnisinadledvinkou ( 8. září 2014 12:36 )

fajn, kluka vyléčí a za pár let ho tu máme zpátky s ručníkem na hlavě a bombou v batohu

Zobrazit celou diskusi