Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chlapce s nádorem, kterého unesli rodiče, budou léčit v Praze!

Autor: so - 
3. září 2014
14:44

Případ chlapce s rakovinou mozku, kterého rodiče bez vědomí lékařů odvezli z Velké Británie s cílem léčit jej v Česku, má šanci na šťastný konec! Ashya King (5) bude po chemoterapii v Anglii přijat v pražském Protonovém centru.

Smutný osud dítěte vedl k sepsání petice požadující, aby rodičům bylo umožněno setkání se synem. Podepsalo ji přes čtvrt milionu lidí. Britské úřady po takovém tlaku přestali rodiče stíhat a pár byl v noci na středu propuštěn z vazby v Madridu. Ihned se vydali za svým potomkem do nemocnice na jih Španělska. 

Další dobrá zpráva přišla z Prahy! „Protonové centrum obdrželo všechny potřebné informace o zdravotním stavu Ashyi Kinga. Specialisté dokumentaci posoudili a rozhodli o přijetí chlapce do léčby.

Dr.Gary Nicolin, konzultant dětské onkologie a přednosta kliniky nemocnice v Southamptonu, se s českými kolegy dohodl, že chlapec bude moct přicestovat až po absolvování dvou cyklů chemoterapie, což bude trvat několik týdnů,“ sdělila Blesku Romana Nechybová z marketingu Protonového centra.

Protonové centrum neprodleně informovalo rodiče Ashyi, že je připraveno chlapce k léčbě přijmout. Protonová terapie je pro léčbu meduloblastomu – nádoru, kterým trpí britský pacient, obecně výhodná a pro Ashyu je dobrá zpráva, že mu vysoce účinná a šetrná léčba může pomoct.

papik ( 4. září 2014 01:49 )

Chlapec byl unesen svými rodiči ze spárů britského zdravotnictví - snad "zachráněn",ne?

ninka64 ( 3. září 2014 20:59 )

Nejsou, bylo vyvráceno!

kamii ( 3. září 2014 20:46 )

jsou jehovisti, ale ten malej za to nemůže

xxyy ( 3. září 2014 20:10 )

Kdo mu bude tu protonovou terapii platit? U nás si jí musí každý platit sám. Tedy pokud se mu poštěstí se na ní vůbec dostat. Ona je totiž skutečně šetrná a hlavně účinná, takže felčaři, než by na protonovou terapii člověka poslali, dali mu doporučení, tak si ho raděj šetřej jako zlatý prase, léčej ho neléčej drahým svinstvem tak dlouho než zemře. Štěstí má jenom ten, kdo protonovou terapii zná a má dost úspor aby se tam díky nim protlačil a zaplatil si jí.

honey111 ( 3. září 2014 17:58 )

Psali, že částka bude za léčbu převyšovat 21000 liber, ale rodiče musí ještě zpět do Anglie. Měla by to platit Anglie v rámci EU, také proto chlapec postoupí ještě chemoterapii v Anglii. To je jen léčba, sbírka by měla pomoc na ostatní výdaje, např. ubytování pro rodinu. Je pěkné, že se opět na ostrovech píše o ČR. Pokud nejsou jehovisté, tak jim držím palce.

Zobrazit celou diskusi