Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

René, který upálil 26 dívek zaživa: Utekl z léčebny!

9. srpna 2014
05:20

Eva Kováčová, která před 30 lety zapálila ústav sociální péče v Měděnci, kde uhořelo 26 dívek, změnila pohlaví. Dnes je z ní René Lízna, ještě do nedávna pacient Psychiatrické léčebny v Brně. Na konci července však utekl. Policie po něm marně pátrá.

Od prvního dne na tomhle světě měla Eva Kováčová krutý život. Týrání, znásilňování a šikana ji dohnaly k zoufalému činu. (o jejím dětství čtěte zde) Podpálila léčebnu, kde byla neprávem zavřená. Následky byly hrozivé. 

"Chtěla jsem, aby nás všechny odstěhovali do důstojnějšího prostředí. Proto jsem zapálila papíry ve skříni s tím, že shoří jen ústav," přiznal René.

Oheň se rychle rozšířil a plameny zachvátily celý Ústav sociální péče v Měděnci na Chomutovsku. Pomoc přijela pozdě. Telefony byly zamčené, aby je vychovatelky nepoužívaly k soukromým hovorům, hasičské přístroje z NDR nefungovaly. Když hasiči k požáru konečně přijeli, měli poruchu na čerpadle a v cisterně chyběla voda. V budově uhořelo 26 mentálně postižených dívek.

Eva strávila devět let ve vězení, než si ji vzal do péče páter František Lízna. V té době se ale Eva začala zajímat o změnu pohlaví. V druhé polovině devadesátých let se z Evy stal René a žil s páterovou švagrovou Alenou. Během vztahu trpěl on i celé jejich okolí. Alena nakonec kontakt přerušila a odcestovala do Kanady.

Vše nakonec vyústilo v pokus o sebevraždu a umístění do Psychiatrické léčebny v Brně. Letos v květnu soud probíral návrh na změnu ochranného léčení. "Soudci jsem sdělil, že se mě chtějí v léčebně zbavit. Já se ale necítil na to, abych byl propuštěn. Nevím, kdy ukončím svůj život. Loni jsem si koupil čtyři plynové náplně do zapalovače. Chtěl jsem se otrávit, ale nepodařilo se," řekl René.

V pátek 25. července rozdal v léčebně všechny své věci a odešel na vycházku. Vrátit se měl 27. července do 17 hodin. To se ale nestalo.

mekanik ( 13. srpna 2014 16:50 )

nehádej te se kvůli hnusný kofole,neandrtálský.

stanislavpolacek ( 10. srpna 2014 07:53 )

Vážená paní, jedině rovnou zastřelit, protože takové lidé nepřevychová žádný ustav ani žádná společnost, tak co s nimi?

zelena.karkulka ( 9. srpna 2014 23:15 )

Já bych chtěla vidět,kdo by si tu ,,chudinku,,nastěhoval k sobě domů a ,,převychoval,, ji a ujal se jí. Hlavně,že si to změnilo zdarma pohlaví

zelena.karkulka ( 9. srpna 2014 23:12 )

ten film není dokument!

babsyna ( 9. srpna 2014 23:07 )

Možná ti co hážou kamenem by mohli shlédnout Renčův film Requiem pro panenku ,který byl podle skutečné události natočen. Myslím že nechtěla-nechtěl opravdu ublížit. Třeba by potom ti co tady píší o šibenici mohli pochopit zoufalství člověka.

Zobrazit celou diskusi