Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Potěmkinova vesnice kvůli paní Ivaně? Před návštěvou Zemanové zpevňovali stropy v podzemí Jihlavy!

V jihlavském podzemí zpevňovali před příjezdem prezidentské výpravy stropy
V jihlavském podzemí zpevňovali před příjezdem prezidentské výpravy stropy  (Autor: Foto Blesk - Mária Rušinová, Jiří Čada)
Autor: čad, simao - 
25. června 2014
07:05

Miloš a Ivana Zemanovi dnes vyráží na další inspekční prezidentskou cestu, tentokrát na Vysočinu. Před příjezdem první dámy, která bude mít opět separátní program, však bylo nutné udělat drobné úpravy. Zpevnit stropy v jihlavském podzemí, kam se paní Ivana odpoledne vydá. Snad byly tyto práce provedeny kvalitně...

Prezidentský pár míří na očekávanou návštěvu Vysočiny. V pohotovosti jsou překvapivě i bánští záchranáři z dolu v Dolní Rožínce na Žďársku. Ti nečekaně zasahovali v tajemném jihlavském podzemí, kam má ve středu odpoledne sestoupit také první dáma Ivana Zemanová.

Návštěva podzemí Jihlavy s proslulou svítící chodbou má svá úskalí. V roce 1993 se podle vyprávění provozovatele Davida Kočky zřítila jeho část při průzkumu - a zavalila část Švédské chodby i trojici amatérských jeskyňářů. Spadlo na ně více než 60 kubíků stropu, naštěstí tehdy nikdo nebyl zraněn.

Drobné problémy a s nimi spojené obavy se vyskytly i nyní. „Ve skále se objevila při poslední kontrole trhlina a ze stropu se uvolnilo několik kamenů,“ vysvětlil Blesku David Kočka. Odmítá však, že by nově zbudovaná ochranná výdřeva byla právě kvůli první dámě. „Muselo se to provizorně zajistit. V lednu příštího roku, až bude podzemí pro veřejnost uzavřeno, se pak strop zpevní betonem,“ dodal Kočka. 

Přesto rychlé úpravy před návštěvou prezidentské delegace přece jen tak trochu připomínají onu známou Potěmkinovu vesnici, kdy cestu Kateřiny II. na Krym provázely namalované kulisy, za jejich pořízením stál carevnin milenec Potěmkin.

Video Zpevňování chodby jihlavského podzemí - Jiří Čada
Video se připravuje ...

dandova ( 2. července 2014 08:12 )

Není divu. Měla svůj život (se vším všudy), ale nerozvedla se, za tu penzi si to holt musí nějak odpracovat.

dandova ( 2. července 2014 08:11 )

dandova ( 2. července 2014 08:11 )

dandova ( 2. července 2014 08:10 )

.abcd.abcd. ( 1. července 2014 07:08 )

Problém je, že paní Ivana se nikdy nezasměje. Na začátku jsem ji fandila, říkala si: Musí si na roli první dámy zvyknout. Jenže ona je všude jako bubák. To není noblesní, ani hezké.

Zobrazit celou diskusi