Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Historický návrat: Divoké kočky se vrátily do Česka po 60 letech!

Autor: hra - 
12. května 2014
06:17

Z Česka už před 200 lety téměř vymizely. Poslední byly viděny v roce 1952. A teď jsou zpět! Do české přírody se totiž vrací kočky divoké. Zachytily je fotopasti na Šumavě a v Beskydech.Ochránci přírody se radují.

Poslední výskyt kočky divoké u nás byl zaznamenán v padesátých letech minulého století. Teď už je zřejmě vše jinak. Na Šumavě zachytila fotopast kočku divokou v roce 2011. Loni se podařilo získat její snímek v Beskydech.

Záběry zkoumali experti z Čech i ze zahraničí. Shodli se, že jde skutečně o vzácnou šelmu. „Stoprocentní jistotu mohou dát až genetické testy. Zatím nebyla příležitost je udělat,“ řekl zoolog Národního parku Šumava Luděk Bufka. „Je to předek našich domácích mazlíčků. Její podobnost s kočkou domácí a to, že se mohou mezi sebou křížit, ztěžuje výzkum. I proto se o ní ví tak málo,“ řekla Jana Pospíšková z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Kočka divoká

Podobá se mourovaté kočce domácí, ale je mohutnější, má huňatý ocas, odlišné pruhování a je plachá

Dožívá se až 14 let, váží maximálně 11 kilogramů, dorůstá délky až 80 centimetrů

Vyhledává bukové a dubové lesy s hustými křovinami a úkryty, kde má dostatek potravy

Živí se převážně různými druhy hlodavců

Z většiny území v Čechách vymizela už před 200 lety, v Rakousku, Německu a Slovensku žije dodnes.

naidka ( 12. května 2014 17:12 )

dost přitroublý příspěvek na opravdového odborníka. Mladí zajíčci a ptáčata mají tolik přirozených nepřátel (včetně kočky domácí), že pár ojedinělých exemplářů kočky divoké jejich stavy nemůže ohrozit. Horší by bylo, kdyby se divoké kočky zkřížily s toulavými domácími kočkami, tím pádem by se jejich počet nebezpečně navýšil tak, že by mohly škodit. Na druhé straně by se mohlo stát, že tímto křížením by mohla kočka divoká jako živočišný druh úplně vymizet.

naidka ( 12. května 2014 08:52 )

To je něco pro naše myslivce! Všechny kočky jsou pro ně škodná, a ještě si budou pochvalovat, jakého ulovili velikého macka.

Zobrazit celou diskusi