Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejvzácnější zvíře v Česku je kočka divoká

Divoký výraz šelmy na lovu dokládá, že kočka divoká nemá s domácími kočičími mazlíčky moc společného
Divoký výraz šelmy na lovu dokládá, že kočka divoká nemá s domácími kočičími mazlíčky moc společného  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: František Prachař, mivrk - 
3. dubna 2011
08:40

Myslivci říkají, že lidé, kteří viděli kočku divokou ve volné přírodě, by se dali spočítat na prstech jedné ruky. Tak tajuplně, skrytě a obezřetně žije. Ví se o ní (přesněji řečeno – spíše tuší) jen to, že několik párů je doma v Národním parku Podyjí, další v Jeseníkách a možná i v Rychlebských horách a na Šumavě.

Kdyby byla kočka divoká velká jako pes, do lesa by si nikdo netroufl. Je totiž vytrvalým a nezdolným lovcem, který hubí myši a hraboše po stovkách. Je natolik užitečná, že pro ni v Německu, Rakousku i Francii dokonce vysazují zvláštní, padesát metrů široké a mnohdy i desítky kilometrů dlouhé »komunikační pásy« z křovin a stromů. Ty spojují oblasti jejich výskytu tak, aby se k sobě zvířata dostala a mohla se rozmnožovat.

U nás podle odhadů žije zhruba padesát koček divokých, hlavně v pohraničních oblastech se Slovenskem, Rakouskem a Německem. Tam je mají zmapované mnohem lépe.

Dělají to vcelku jednoduše. Na ohoblovaný kůlek nanesou pár kapek baldriánových kapek, které všechny kočky zbožňují a nedokážou jim odolat. Kočku pach přivábí, o kůlek se otírá a zanechá na něm svoji srst. Analýza DNA spolehlivě určí, zda je divoká, nebo domácí.

Kolik divokých koček je, nikdo neví Kolik divokých koček je, nikdo neví | Profimedia.cz

Divoké kočky ve světě

Spolu s kočkou divokou evropskou existuje pět druhů divokých koček. Je to africká kočka divoká plavá, má světlou béžově šedou srst a ohon zakončený do špičky. Kočka divoká jihoafrická má typické načervenalé zbarvení v oblasti uší, břicha a zadních nohou. Kočka divoká šedá žije v Tibetu a kočka divoká stepní v Indii, Iráku a horách Střední Asie.

Původ naší kočky domácí se odvozuje od africké kočky plavé, která zdomácněla již před více než 9000 let. Do Evropy ji pravděpodobně přivezli Féničané.

jakub-moravec ( 3. dubna 2011 09:38 )

opravuji: myslivci-pytláci

jakub-moravec ( 3. dubna 2011 09:36 )

Mít doma takovou kočku-ženu, tak mám každý den Divoký sex.

jakub-moravec ( 3. dubna 2011 09:33 )

Správně cococo, myslivci by měli být zaměstnání ve vládě a jeden taky na Hradě

panikekulova ( 3. dubna 2011 09:22 )

cocococo ( 3. dubna 2011 09:12 )

Uz vidim ty cesky myslivce jak palej jako sileny ,jen aby ji meli doma vycpanou.V zivote jsem v Cechach nepotkal myslivce,kterej by byl normalni.Jak jsem se docet ,v Cechach se rocne zastreli az 10 rysu ostrovidu.Je to policajt v lese a myslivci tvrdi,ze jim zabiji srnci.Myslivec -pytlak ,5 let kriminalu ,zabavit vsechny zbrane bez nahrady,vsechny povoleni a smytec na vzdy.Kdyz chce strilet jako u Verdunu,at zaleti sem.Tady si zaboucha jedna radost.

Zobrazit celou diskusi