Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Evropu ničí orkán Xaver: Vesnice zmizela v moři

Autor: ljš - 
6. prosince 2013
15:11

Zkáza, bezmoc a strach o život. To všechno si v posledních hodinách prožili obyvatelé britské vesničky Hemsby v Norfolku. Ničivý orkán Xaver doslova spláchl jejich domovy do moře.

Zoufalí obyvatelé jen bezradně sledovali, jak jejich domy postavené na vrcholu útesu mizí v oceánu. Smetly je tam vysoké přílivové vlny, které sebou přinesl orkán Xaver, jenž v posledních dnech pustoší Evropu. Útes se pod jejich náporem sesunul do moře.

"Na poslední chvíli jsme ještě stihli zachránit naše tříměsíční koťata. Pak už jsme jen pozorovali, jak se náš dům, ve kterém jsme posledních sedm let žili řítí do moře," řekl místní obyvatel Steven Connolly.

Následky byly katastrofické, díky lidskému řetězu, který dobrovolníci vytvořili, se ale postiženým podařilo zachránit malou část majetku. "Seděli jsme v hospodě, když jsme slyšeli, že se útes hroutí, a tak jsem vyběhli, abychom zachránili alespoň nějaké věci. Lidé, které jsme nikdy předtím neviděli, nám pomáhali. Bylo to úžasné. Najednou jsme uslyšeli někoho kříčet "ujíždí to" "ujíždí to" a pak už se naše kuchyň roztrhla v půli a dům se zřítil," popsal Steven vteřiny před zkázou.

Kalamita v Česku

Kritická situace v Británii nadále trvá a vážná je i v Česku, kam bouře přinesla  silný vítr a sněžení, které zkomplikovaly zejména v severní části země silniční i železniční dopravu a omezily dodávky elektřiny. Hasiči kvůli větru vyjížděli ke stovkám případů. Spadlé stromy dočasně zablokovaly desítku železničních tratí. Bez dodávek elektřiny zůstaly tisíce až desetitisíce odběratelů, v Královéhradeckém kraji a na Semilsku firma ČEZ vyhlásila kalamitní stav. Na horách severních Čech byl vichr průměrnou rychlostí 115 kilometrů v hodině těsně pod hranicí orkánu.

negomba ( 6. prosince 2013 21:39 )

Všech je mi velice líto! Je to velká katastrofa!! Stále se něco děje poslední léta a jakoby ty přírodní katastrofy získávaly na stále větší intenzitě. Hrůza, strach, lidé jsou šmahem bez domova.. Fakt je to síla! Chudáci, koho se to dotklo! Hrozné!

Zobrazit celou diskusi