Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bouře Xaver sfoukla letadla z nebe: Máme kliku, že jsme na živu!

Horové okamžiky natočil David Goodship v Birminghamu.
Horové okamžiky natočil David Goodship v Birminghamu.  (Autor: Youtube.com)
Autor: ČTK - 
5. prosince 2013
19:43

Xaver pustoší Evropu. Bouře si vyžádala několik životů. Nejsilněji zasáhla Británii. Už ráno zde úplně zastavili železniční dopravu. Kvůli silnému větru nevzlétly stovky letadel. "Máme štěstí, že jsme na živu," oddechl si jeden z cestujících společnosti easyJet na lince z Londýna do Glasgow.

Cestující letu společnosti easyJet na lince z Londýna do Glasgowa líčili agentuře AP, jak jejich letadlo přistálo mimořádně v severoanglickém Manchesteru. "Když jsme se blížili Skotsku, najednou se všechno začalo třást a začali jsme létat nahoru a dolů," řekla jedna z cestujících. "Hodně lidem v letadle bylo špatně, ale bylo neuvěřitelné ticho. Když posádka oznámila 'letíme do Manchesteru', všichni si uvědomili, že to je vážné," dodala.

Noční můra v dopravě: Hrozí bílá tma

Bouře postupující z Atlantického oceánu od Grónska směrem na východ rovněž prý žene do Evropy arktický vzduch a i v nižších polohách je možno očekávat sněžení.

Na severu Německa se může orkán Xaver stát podle agentury DPA nejsilnější bouří za posledních několik desetiletí a vichr by tam večer měl dosáhnout až 160 kilometrů v hodině. Podle některých meteorologů může být tak silný jako bouře, který si spolu s následujícími záplavami vyžádal v roce 1962 v Hamburku 315 obětí.

Bouře si vynutila zrušení asi stovky letů na letišti v Hamburku a značně ochromila železniční dopravu v severním Německu. Trajektové společnosti nevypravily některé spoje na německé ostrůvky ležící v Severním moři, podobně je trajektem nedostupný dánský ostrov Bornholm. Přílivové vlny mohou na severu Německa dosáhnout až deseti metrů.

Dnes v noci zasáhne bouře i Česko. Vítr může v nárazech dosahovat až 108 kilometrů za hodinu.

 

adegitka ( 6. prosince 2013 08:42 )

Dobre rano Cesko.Fotky letadla jsou klasicke pristavaci manevry kdyz fouka silny vitr kdy pilot leti sikmo a tesne pred dosednutim na ranvej letadlo srovna.Ja letela pred tydnem z Bratislavi do London Stansted a nase letadlo se traslo a litalo nahoru a dolu jen co jsme se odlepili od zeme.Hrobove ticho vladlo letadlem hodinu a fakt nebilo do zpevu nikomu a myslim si ze ani pilotum.

abvydavatelstvi ( 5. prosince 2013 20:39 )

Nejmocnější na světě je příroda....... všichni miliardáři .... politici... i běžní lidé jsou bezmocne figurky..... proto by si lidé měli vážit přírodu zbytečně ji neničit aby se nemusela mstit ....

Zobrazit celou diskusi