Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Filipíny po katastrofě: Tajfun vymazal město z mapy

Autor: štš - 
15. listopadu 2013
08:48

Bývalo to výstavní přímořské letovisko s barevnými domy a všudypřítomnými parky. Jenže supertajfun Haiyan změnil filipínské město Tacloban v ruiny, ve kterých se povalují mrtvoly a lidé umírají při hromadném rabování...

Filipínská vláda znovu upravila počet obětí smrtícího tajfunu – je jich prý 2360, přičemž 3700 lidí bylo zraněno. OSN mluví o 4460 mrtvých. Oběti však přibývají zejména v Taclobanu, který živel vlastně vymazal z mapy.

Střílí na zloděje

Minimálně 8 lidí zahynulo v davu, který raboval obchod s rýží. Rozdrtila je zeď, která se pod tlakem jejich těl zřítila. Další incident se odehrál před městem, kde zoufalí a hladoví Filipínci napadli kolonu s humanitární pomocí a strážci museli dva z útočníků postřelit. Úřady se proto rozhodly poslat do Taclobanu vojáky, aby situaci uklidnili.

K téměř milionu lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou, se pomoc dostává pomalu. Poničené letiště sice funguje, cestu k němu však blokují uprchlíci, kteří se snaží z města evakuovat. Přísunu potravin a vody brání i hromady trosek. „Nejedli jsme už dva dny, potřebujeme pomoc. Situace je čím dál horší,“ vzkazuje důchodkyně Aristone Balute (81).

Skočili do bazénu smrti!

Ze zdevastovaného Taclobanu chodí i příběhy o lidské odvaze a hrdinství. Když tajfun uvěznil v jednom z hotelů čtyři postarší hosty, pomalu se loučili se životem. Atrium bylo plné vody a padající elektrické dráty ho měnily ve smrtelně nebezpečný »bazén«. Přesto se našli dva odvážní muži, kteří i přes riziko smrti skočili do vody, naložili zoufalé hosty na matrace a odtáhli je pryč. „Cítil jsem ve vodě elektřinu, brněly mi nohy,“ prohlásil nejmenovaný zachránce

japos22 ( 15. listopadu 2013 10:16 )

Tak takhle vypadají opravdové problémy

Zobrazit celou diskusi