Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Tajfun na Filipínách podle oficiální bilance zabil 1744 lidí

Autor: piffk, ČTK - 
12. listopadu 2013
21:17

Filipínská vláda dnes navýšila oficiální bilanci tajfunu Haiyan na 1744 mrtvých a 2487 zraněných. Zatím je obětí míň než odhadovala media i filipínských prezident.

"Údaje, které teď právě mám, jsou o zhruba 2000 (obětech), ale mohou být ještě vyšší," řekl dnes prezident Aquino televizi CNN. "Deset tisíc je, myslím, příliš mnoho," dodal s tím, že původní odhad vyplýval z emocí způsobených dramatickými událostmi.

Český velvyslanec na Filipínách Josef Rychtar uvedl, že ambasáda nemá informace o žádných zraněných Češích. "Dva Češi, které jsme hledali a neměli jsme spojení, se ozvali, takže v současné době víme o všech, co jsou registrovaní, že jsou v pořádku a nikdo pomoc nepotřebuje," uvedl český velvyslanec Josef Rychtar. "Zítra přijedou lidé z Člověka v tísni, takže jim budeme rovněž pomáhat," doplnil Rychtar.

Supertajfun Haiyan zasáhl před čtyřmi dny východní část Filipín a nechal za sebou mimořádnou zkázu. Do některých oblastí se ještě záchranné týmy vůbec nedostaly. V částech Filipín zůstává přerušená dodávka elektřiny a nefungují mobilní sítě.

OSN podle agentury AFP vyzvala dárce k pomoci Filipínám. "Zahájíme plán, který se soustředí na zajištění potravin, přístřešků, zdravotní pomoc, hygienu, odstraňování trosek a ochranu těch nejzranitelnějších. Tento plán vyžaduje 301 milionů dolarů," uvedla šéfka humanitárního programu OSN Valerie Amosová.

OSN již dříve oznámila, že vyčlenila se svého nouzového fondu 25 milionů dolarů. Miliony dolarů už se zavázaly poskytnout USA, Británie, Japonsko, Austrálie a další země. Česko přispěje na pomoc Filipínám čtyřmi miliony korun, které dostane filipínský Červený kříž.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi