Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Smrtonosný tajfun: 2 milionům dětí hrozí vyhladovění!

Autor: ČTK, šim - 
12. listopadu 2013
11:38

Den 4. po ničivém tajfunu: 10 000 obětí, 620 000 lidí bez domova, téměř 10 milionů Filipínců bylo ničivou bouří zasaženo. Utrpení nekončí, ale začíná. Experti se obávají, že až 2 milionům dětí hrozí smrt hladem. Lidem dochází jídlo, pitná voda je kontaminovaná. Humanitární pomoc je na cestě, do některých oblastí se však ještě několik dnů nedostane...

Uprostřed zkázy se včera objevil záchvěv dobré zprávy. Těhotná žena (21), která spolu s manželem přežila běsnění ničivé bouře, v troskách dostala porodní bolesti. Díky řidiči náklaďáku, který projížděl okolo, se žena dostala alespoň do provizorního bezpečí. Odvezl ji do polozříceného hangáru letiště, kde za asistence vojáků přivedla na svět dceru Beu Joy.

Jeden z mála šťastných okamžiků uprostřed totální zkázy Jeden z mála šťastných okamžiků uprostřed totální zkázy | ČTK, Reuters, EPA


„Je to můj malý zázrak. Bála jsem se, že zemřu já i moje nenarozené dítě,“ řekla po porodu maminka Emily Ortega. To, že ona, dítě i manžel přežili, jí může být nyní jedinou útěchou. Nic než holé životy jim nezbyly. Stejně jako statisíce jiných lidí přišli o všechno.

Bouře sice přešla, další katastrofa Filipíncům hrozí. Prezident Benigno Aquino vyhlásil v zemi stav nouze. Hrozí šíření nakažlivých onemocnění. Všude jsou mrtvá těla a zahnívající trosky veškeré civilizace. Lidé nemají jídlo, začínají trpět hladem a nedostatkem pitné vody. Úřady se obávají, že hladomor může zasáhnout až dva miliony dětí.

Přestože do země dorazila první humanitární pomoc, do některých oblastí se přitom záchranné týmy ještě nedostaly. V částech Filipín zůstává přerušená dodávka elektřiny a nefungují mobilní sítě.

Pomoc, SOS! Potřebujeme jídlo! Pomoc, SOS! Potřebujeme jídlo! | ČTK, Reuters, EPA

Blíží se další bouře

Do postižených oblastí zatím dorazilo minimum z pomoci potřebné pro desetitisíce lidí. Její distribuci navíc komplikuje špatné počasí. V regionu prší a meteorologové očekávají během 72 hodin příchod nové tropické bouře či tajfunu, uvedl zpravodajský server BBC News.

Rabování a boje o vodu

V nejhůře postiženém městě Tacloban zoufalí lidé rabují obchody. Vláda proto do ulic vyslala obrněná vozidla a stovky vojáků a ve městě byl vyhlášen noční zákaz vycházení.

K místu přírodní katastrofy plují lodě amerického námořnictva, stejně tak vysílá jednu ze svých vojenských lodí Británie. Tyto státy společně s řadou dalších jako Japonsko či Austrálie se rozhodly vyčlenit na pomoc Filipínám miliony dolarů. OSN v prohlášení uvedla, že jejích 25 milionů dolarů bude použito na provizorní přístřešky, hygienické potřeby, vodu a zdravotnickou podporu. Česko poskytne na humanitární pomoc Filipínám čtyři miliony korun, které dostane filipínský Červený kříž.

Do oblasti míří americké lodě Do oblasti míří americké lodě | ČTK

Vězni uprchli

Filipínský generál Virgilio Espineli dnes oznámil, že ve městě Tacloban využili této příležitosti vězni k útěku z věznice. Trestanci strhli zeď vězení a prchli na svobodu. Ve věznici bylo asi 600 odsouzených. Kolik z nich se do útěku zapojilo, zatím není jasné.

Dva pohřešovaní Češi se našli

Podle české ambasády by všichni Češi na Filipínách měli být v pořádku. "Dva Češi, které jsme hledali a neměli jsme spojení, se ozvali, takže v současné době víme o všech, co jsou registrovaní, že jsou v pořádku a nikdo pomoc nepotřebuje," uvedl český velvyslanec Josef Rychtar. Jak dodal, ambasáda je v kontaktu s Českým červeným křížem, s Člověkem v tísni a ministerstvem zahraničí, které by mělo dnes odsouhlasit finanční pomoc tajfunem zasažené oblasti. "Zítra přijedou lidé z Člověka v tísni, takže jim budeme rovněž pomáhat," doplnil Rychtar. Společnost vyslala na Filipíny tříčlenný tým, který se chce zaměřit i na oblasti, které nejsou ve středu mediálního zájmu, jako je například východ ostrova Samar a město Guiuan, které leželo jako první v dráze tajfunu.

Cizinci opouštějí Filipíny Cizinci opouštějí Filipíny | ČTK

mandat ( 13. listopadu 2013 07:24 )

Jete, asi nemate tuseni, co de ve Filipinach a Thajsku deje s detma. Jinak by jste se tak nerozciloval - a.Verejne se tam kseftuje s detma, s organama a prostituce je normal. Jsou to moralne znicene zeme. Vlada vse toleruje, protoze ma z toho hlavni prijem. Ted, kdyz zemi postihne prirodni katastrofa, tak zadaji o pomoc cely svet. Pritom stat ma vic penez, nez USA a Evropa dohromady.

mandat ( 13. listopadu 2013 07:21 )

Kam myslite, ze dojdou ty miliony, co se tam ted osilaji? Stejne to bylo na Haiti i v Thajsku. Ty penoze nikdy nedojdou tam, kam maji. Jen maly zbytek. To same se deje v CR, takova Svobodova parazituje na nadaci a to malo, co zbyde, tak preda z humbukem nemocnici.

mandat ( 13. listopadu 2013 07:20 )

To je bohuzel realita. Mafie tam kazdy den vydelava milion dolaru. Tak muze hladce zachranovat sve lidi, nebo ne ?

mandat ( 13. listopadu 2013 07:19 )

A co dela vlada Filipin ? Nebo mafie , ktera prodava deti pres internet, nebo nataci porna pro poedofili ? Ty vydelavaji milion denne. Presne dva miliony deti na Filipinach jsou nabizeny pedofilum pomcelem svete. Takove moralne zkazene zemi mame pomahat ?

jete ( 12. listopadu 2013 13:01 )

...jen hovado se směje své zhovadilosti,je smutné,že něco tak odporného má děti...holt příroda ti fakt mozek odepřela a ty se tomu tlemíš...ani se nedivím

Zobrazit celou diskusi