Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejdražší pacient Česka! Speciální léčba přišla na desítky milionů!

Pan Václav ležel 190 dní v nemocnici. Včera ho konečně pustili domů.
Pan Václav ležel 190 dní v nemocnici. Včera ho konečně pustili domů.  (Autor: Reprofoto ČT)
Autor: Tomáš Koníček, geok - 
11. října 2013
18:19

Hemofílie. Název nemoci, kterou v Česku trpí spousta lidí. Ale jen deset z nich má vzácný typ. Mezi ně patří i pan Václav (58). Sebemenší úraz může ohrozit jeho život. Stejně, jako tomu bylo před půl rokem. 190 dní strávil v nemocnici. A účet za jeho hospitalizaci? Rekordních 54 milionů korun! Stává se tak nejdražším pacientem v České republice!

Jeho život je jeden velký boj. Stačí malá nepozornost a může příjít lehce o život. Jako naposledy. Pan Václav zakopl a propadl skleněnou výplní v domovních dveřích. Více než půl roku pak ležel na hematologickém ústavu.
Vyléčit ho dokázaly jen dva druhy dostupných léků. „Pokud by pacient nedostal tyhle drahé léky, tak by vykrvácel,“ vysvětluje Jan Loužil, jeden z lékařů, který se na jeho léčbě podílel. A taky bojoval o jeho život. „Bylo to velmi náročné. Několikrát málem zemřel,“ řekl Loužil.

Hemofílií trpí v Česku více lidí. Jen deset z nich má ale vzácný typ. „Jde vlastně o to, že si jejich tělo vytvoří protilátky a běžné léky nefungují,“ vysvětluje doktor.

Pan Václav, který nemoc zdědil od rodičů, si to moc dobře uvědomuje. „Musím být velmi opatrný na jakýkoliv úraz nebo jen uhození,“ řekl reportérům ČT vášnivý šachista. Včera odpoledne ho pustili z nemocnice domů. „Těším se hlavně na manželku, která je doma sama. A taky až se budu věnovat svým koníčkům,“ povídal Václav.

Hemofílie je z větší části dědičná. Nicméně zhruba 40 % pacientů uvádí, že ji její rodiče nemají. Dá se poznat už od útlého věku.

Doktor Jan Loužil několikrát bojoval s týmem dalších doktorů o život pana Václava. Doktor Jan Loužil několikrát bojoval s týmem dalších doktorů o život pana Václava. | Blesk - Petr Novotný

gemini55 ( 14. října 2013 19:52 )

Jsem ten, o kterém se rozjela neskutečná diskuze. Jestli si myslíte, že jsem dal souhlas ke zveřejnění a dostal za to zaplaceno, tak se velice mýlíte. Nedostal jsem za to ani korunu a souhlas jsem dal pouze České televizi. Je mi líto všech, kteří mi závidí i mou chorobu, se kterou jsem se narodil a nemám žádný podíl na tom, že jsem takto postižený. Nikdo z vás neví, kdy budete potřebovat stejně drahou léčbu a nechci věřit, že by ji někdo odmítl. Na všechna bulvární média, která můj souhlas se zveřejněním nedostala, zvažuji trestní oznámení za zveřejnění osobních údajů.

abyss ( 12. října 2013 12:36 )

Já bych to nebrala ani jako drobnou nepozornost a už vůbec ne jako pořádnou hovězinu jak zkraje píšeš. Hemofilici mívají potíže s nízkým tlakem. Já sice nejsem hemofilik ale také je mám. A proto vím, že zakopnutí u takových lidí není o nepozornosti a občas mu nemohou nijak předejít. Jde o něco mezi normálním stavem a zamotáním se hlavy, je to takový mikrovýpadek v důsledku nízkého tlaku, kdy člověk ne vlastní vinou například na posledním schodu zvedne nohu o malinko míň než by měl a zakopne o něj. Stalo se to i mě ale měla jsem kliku že jsem to ustála jelikož jsem rukou co jsem automaticky natáhla před sebe náhodou trefila rám dveří a ne sklo.

farah ( 12. října 2013 10:41 )

za tenhle článek by jste zasloužili pořádných pár facek a kopanců do zadku Ubohost A víte, že se na takovýchto těžkých případech doktoři i učí, zkouší kombinace léků...a za čas to může víc lidem pomoci?

mortis69 ( 12. října 2013 04:20 )

Projde bylo myšleno obrazně Já sám jsem dost zádumčivej typ,ale tohle se mi ještě nestalo Lezl jsem pracovně do kanálů,na obráběcích strojích každý den riskuju údy a vím,jak se může taková nepozornost vymstít

e.44 ( 12. října 2013 01:06 )

Jenže on tou výplní neprošel, aspoň ne tak jak jsem jednou viděla u hódně zamyšlenýho člověka, co tu výplň vůbec nezaregistroval. Tenhle pán zakopl a tou výplní propadl. Člověk si těžko vybere kde zakopne......

Zobrazit celou diskusi