Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Duhový průvod homosexuálů: Prahou prošly tisíce lidí

Autor: ČTK, geo - 
17. srpna 2013
16:02

Na cestu centrem Prahy se krátce po 14:00 vydal už potřetí pochod hrdosti homosexuálů Prague Pride. Do karnevalového průvodu s alegorickými vozy a hudbou se zapojilo několik tisíc lidí. Mnozí z nich přišli v pestrobarevných kostýmech. Pořadatelé čekají, že by se akce mohlo zúčastnit dohromady kolem 15.000 lidí. Na bezpečnost a pořádek dohlíží policie, omezila se doprava.

"Atmosféra je přesně taková, jakou jsme očekávali a jaká byla předloni i loni. Všichni jsou krásní, šťastní a barevní a přinášejí do města oslavu různorodosti. Tedy přesně to, co je cílem našeho průvodu," řekl novinářům prezident festivalu Prague Pride Czeslaw Walek.

 Pochod šel po náhradní trase

Lidé v kostýmech a s duhovými vlajkami se začali scházet už před polednem. Následně se ale nevydali jako v minulých letech přes Václavské náměstí na Střelecký ostrov. Tentokrát vyrazili z ulice Na Příkopě k náměstí Republiky směrem na Letnou. Pořadatelé totiž museli letos trasu změnit, protože všechna obvyklá místa si předem zamluvili odpůrci akce.

Pod obří duhovou vlajkou

Symbolem hnutí homosexuálů je duha. Kromě menších duhových vlajek se v průvodu tentokrát objevila i jedna obří. Pořadatelé totiž obstarali padesátimetrový prapor. Duhové rekvizity si nezapomněli doma ani účastníci a účastnice. Vyzdobili se líčením a vybavili se pestrým oblečením, náramky, havajskými věnci, balonky, klobouky či parukami. U stánku, kde bylo možné věci pořídit, stála dlouhá fronta.

V čele průvodu šla indická hidžra ze sekty transsexuálů. Roztančené účastníky doprovázelo devět alegorických vozů s hudbou. Na akci dohlížejí desítky policistů. V centru města je i antikonfliktní tým. Doprava v trase průvodu se zastavila.

Sešli se i odpůrci

V centru Prahy se dnes sešli také odpůrci průvodu Prague Pride. Od Obecního domu vyrazil hodinu po poledni Pochod pro rodinu, který svolali Mladí křesťanští demokraté a podporuje ho i konzervativní iniciativa Akce D.O.S.T. Pochod zaštítili například kardinál Dominik Duka a lidovecký senátor Jiří Čunek. Podle předsedy Mladých křesťanských demokratů Petra Jurčíka chtějí pořadatelé tímto pochodem poukázat na to, že zájmy tradiční rodiny nejsou v současné době dostatečně hájeny.

maxipesfik ( 19. srpna 2013 16:32 )

Buzny a lezby mi teda vadí.Když už jsou takovyý tak at někam zalezou a nedělají ze sebe bůhví co.Zasraný homouši.

alex80 ( 19. srpna 2013 14:51 )

Mě tedy homosexuálové nijak nedráždí. Nechápu co ostatním lidem vadí, každý člověk je jiný a tím jsou lidé tak zábavní a zajímavý. Nebo třeba adopce, proč nedat děťátko partnerům stejného pohlaví když ho budou celý život milovat? To se radši nechá v normální rodině která ho nedokáže nijak zajistit, vychovat nebo hůře mu i ubližuje. Nebo podle vás lepší možnost dětský domov? Nebuďte tak zaostalý a dejte jim možnost normálního života beze strachu. Mě třeba vadí fanatičtí věřící kteří cpou svojí víru všem jinak je člověk odsouzen k peklu, chodím snad do kostela na ně pořvávat "Nemyslící ovce"? Každý má právo být jiný když tím neubližuje ostatním.

tondapraha ( 19. srpna 2013 11:11 )

Ze vás nějaký pruvod,homosexulá tak dráždí??Tak si jednou za rok,udělají pěkný barevný den.Aco má být.Všude ve světě se děje,totéž a nikdo z toho nedělá aferu v novinách.

tondapraha ( 19. srpna 2013 11:06 )

Přesně tak.

kasz ( 19. srpna 2013 10:37 )

 Prague Pride se letos zúčastnili i pedofilové: ***nejenhomo.cz

Zobrazit celou diskusi