Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zátah na politiky, úředníky a lobbisty ON-LINE: Zatkli i Nečasovu pravou ruku Nagyovou!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: psch, fab - 
13. června 2013
09:10

Téměř dva roky příprav se nečekaně projevily! V noci ze středy na čtvrtek vtrhlo na protikorupční komando Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na úřad vlády a začala rozsáhlá razie, jakou Česko nepamatuje. V klepetech skončila i šéfka premiérova kabinetu Jana Nagyová! Vedle toho pak zátah probíhal i v sídlech kmotrů Janouška a Rittiga.

++ Největší policejní razie na vládu a její úřady v historii

++ Policie vtrhla na Úřad vlády, ministerstvo obrany, do Sněmovny. Ale také do sídel lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga

++ Zatkli šéfku Nečasova kabinetu Nagyovou, šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula, exšéfa poslanců ODS Petra Tluchoře, exministra zemědělství Ivana Fuksu,  exnáměstka Romana Bočka, bývalého šéfa vojenské rozvědky Ondřeje Páleníka a jeho nástupce Milana Kovandu.

++ Rozsáhlá akce po celé zemi. Bylo nasazeno 400 policistů pod krycím manévrem, o kterém politici nevěděli! Tušili však něco kmotři, kteří včas utekli do zahraničí?

Protikorupční komando má Nagyovou aspol.
Datum:
 
23:19

Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan exkluzivně pro Právo řekl ve čtvrtek krátce před 21. hodinou, že do této chvíle bylo v souvislosti s razií na Úřadu vlády či ministerstvu obrany obviněno pět osob. Celkem je skutečně zadrženo osm lidí

 
23:18

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost! O případu největšího zátahu proti politické mafii vás budeme opět informovat zítra. Online přenos končí.

 
22:54

„Není nedostatek informací. Policie zasahovala až na Úřadu vlády, a k tomu musela mít nějaké předpoklady, proč měla jít zrovna na Úřad vlády a co tam hledat," uvedl v ČT Vojtěch Filip z KSČM.

 
21:48

Razie pokračuje: Ivo Ištvan v ČT potvrdil, že zadrženo bylo celkem osm lidí. Podle něj policie akci ještě neukončila a před hodinou ještě zasahovala na některých místech.

 
21:11

„Nacházíme se ve fázi, kdy jsou předávána obvinění a budou následovat u obviněných osob výslechy v přítomnosti jejich obhájců,“ řekl šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan iDnes.cz. Počet obviněných zatím nechtěl říci s tím, že to bude jasné až ráno.

 
20:30

Výsledek jednání bezpečnostní rady státu není známý. Jednala po výzvě premiéra Nečase zhruba hodinu, podle zdroje ČTK z vlády však výsledek nezveřejnila s odkazem na ochranu utajovaných informací.

 
20:17

Nečas jako Rath? Premiér si ve svém dnešním projevu postěžoval i na to, že celá razie probíhá v součinnosti s Vrchním státním zastupitelství v Olomouci. Na to samé si přitom před časem přitom stěžoval i David Rath. "Kauza nám byla přikázána ze strany Nejvyššího státního zastupitelství," hájil se však šéf olomouckého zastupitelství Ivo Ištván na serveru Lidovky.cz.

 
20:00

A co na to Václav Klaus? Exprezident se k dnešní rozsáhlé razii vyjádřil při návštěvě Smetanovy Litomyšle. Čtěte ZDE

 
19:43

Tohle není bankovní přepadení! To jen členové speciální jednotky z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zasahují u kmotra Iva Rittiga, který je však podle všeho v zahraničí.

 
19:22

"Kdyby se ukázalo, že paní Nagyová byla obviněna právem," sdělil prezident Zeman na dotaz FTV Prima, zda by měl nyní premiér Nečas skutečně odstoupit. Zeman zopakoval své stanovisko, že je třeba ctít presumpci neviny a počkat na výsledky vyšetřování.

 
19:16

"Sociální demokracie žádá okamžitou demisi předsedy vlády. Sociální demokracie udělá vše pro to, aby Nečasova vláda okamžitě skončila," sdělil po zasedání užšího vedení ČSSD Bohuslav Sobotka. "Nikdy v minulosti nedošlo k zatýkání nejbližších spolupracovníků předsedy vlády," uvedl jako důvod. Všechna podezření musí být podle Sobotky důsledně vyšetřena bez ohledu na postavení podezřelých.

 
19:10

"Grémium ODS plně respektuje právo policie na nezávislé vyšetřování," uvedl ministr půrmyslu a obchodu Martin Kuba. "V téhle chvíli nemá žádné informace, které by vedly ke změně podpory premiéra Petra Nečase," dodal.

 
18:57

Podívejte se! Video z prohlášení premiéra Nečase k zatýkání na úřadu vlády

VIDEO
Video se připravuje ...
 
18:48

Šnajdr půjde na policii: "Po dohodě s Policií ČR se pan Šnajdr během zítřka, ihned po svém návratu do Prahy, dostaví na Policii ČR podat vysvětlení a poskytnout potřebnou součinnost," sdělil ČTK právník Lukáš Trojan, který zastupuje jednoho z někdejších rebelů v ODS.

 
18:35

Policie zatím obvinila celkem osm lidí. Zatím byli zatčeni dva poslanci, zbytek jsou státní úředníci. Policie má však patrně v hledáčku další podezřelé. A obviněných by tak mělo přibývat.

 
18:22

"Je to teď hlavně problém ODS a Petra Nečase," uvedla Karolína Peake s tím, že k nejbližším lidem člověk i v politice chová značnou důvěru, ale na presumpci neviny podle ní právě v politice nehraje.

 
18:10

"Je to nepříjemné. Máme za sebou celý den hypotéz a dohadů," myslí si šéfka LIDEM Karolína Peake. "Na druhou stranu je vlastně správně, že politici neměli informace o tom, že se podobná razie chystá." Příjemně ji prý překvapilo, že tak rozsáhlou akci lze v ČR "kde se vše vykecá", utajit. Její nejnovější informace je také svolávací SMS od Nečase na zasedání bezpečnostní rady státu.

 
18:06

Na 19. hodinu svolal premiér zasedání bezpečnostní rady státu. Schwarzenberg však neví, proč. Koaliční jednání však domluveno nebylo. "Toho času žádné koaliční jednání nebylo svoláno a doufám, že to nebude potřeba," upřesnil Schwarzenberg. "Zachováváme klid ve všeobecné hysterii," dodal kníže.

 
18:04

"Ocitli jsme se opravdu na křižovatce, kam naše republika a vývoj naší demokracie půjde," tvrdí předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Buď má policie ČR důkazy a opravdu průkazné, že se něco nekalého dělo. Pak to, co se dělo v posledních hodinách, může vést k obrodě naší demokracie. Nebo, kdyby nedej bože žádné důkazy nebyly a jednalo se takto překotně na základě pouhého podezření, tak je to ohrožení naší demokracie."

 
17:39

Právě na trojici Tluchoř, Fuksa a Šnajdr (někdejší rebelové z ODS) odkazoval ve svém projevu i Nečas. "Zadržení pracovníků Úřadu vlády má mít souvislost s údajnou komunikací s vojenským zpravodajstvím a odstoupením tří poslanců ODS na podzim roku 2012 tzv. rebelů," tvrdí Nečas.

 
17:31

Začíná se rýsovat, z čeho budou jednotliví zadržení obviněni. Dvojice Tluchoř a Fuksa čelí společně s Markem Šnajdrem (všichni ODS), který je na svobodě, podezření z pěti trestných činů - jde o zneužití pravomoci úřední osoby, pletichy při veřejné zakázce, úplatkářství, přijetí úplatku a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Právu to sdělil Tluchořův právník Marek Nespala. Více o zadržených osobách ZDE

 
17:20

Ohlasy ze zahraničí: Korupce v Česku je tak častá, že jeden pracovitý Čech začal organizovat poznávací tour po místech v Praze, spjatých s korupčními skandály, uvádí New York Times ve svém článku o české razii. Autor tak měl na mysli cestovní kancelář Corrupt Tour.

Je ironií, že Nečas učinil antikorupční politiku za jeden z hlavních bodů jeho programu, když se v červnu dostal k moci, ponzamenala francouzská televize France24.

 
17:08

"Já jsem to sledoval s pocitem, že pan premiér nemá cit pro realitu," okomentoval Lubomír Zaorálek Nečasův proslov. "Mě se zdá, jako kdyby nechápal, že ta situace je daleko dramatičtější, než si připouští."

Premiér připadá nyní Zaorálkovi jako kůl v plotě. Zatkli mu spolupracovníky, on však dál sedí na úřadu vládu a věří jim. "Pan premiér by si měl uvědomit, že za tohle všechno nese odpovědnost. Zůstat takto sedět na úřadu vlády a říkat, já nic, já tady zůstávám a všem věřím, mi přijde absurdní," dodal místopředseda ČSSD.

 
16:59

"Já osobně jsem přesvědčen, že jsem se nedopustil čehokoli nepoctivého... Nemám tudíž důvod uvažovat o rezignaci," pokračuje Nečas, který svolal grémium ODS a chce o svém pohledu informovat koaliční strany.

 
16:58

"Má důvěra k ní nepoklesla a nemám důvod se domnívat, že se dopustila jakýchkoli nezákonností," dodal Nečas k zadržení své pracé ruky Jany Nagyové. Chce prý věřit tomu, že orgány činné v trestném řízení nepostupují na politickou objednávku.

 
16:57

"Na úvod chci vyvrátit všechny spekulace o mém zdravotním stavu či kolapsu. Jsem přesvědčený, že ani na jedno z toho nevypadám," sdělil premiér Nečas. Nemá prý žádné informace o tom, že by jeho spolupracovníci měli na svědomí nějakou trestnou činnost.

"Celý dnešní den jsem pracoval na úřadu vlády a samozřejmě jsem se věnoval aktuální situaci," objasnil Nečas, kde celý den byl.

 
16:50

Premiér Nečas si dává na čas. K avizovanému brífinku stále ještě nedošlo.

 
16:29

Dalším zatčeným by podle deníku Právo měl být Milan Kovanda, šéf Vojenského zpravodajství. Právě on nahradil ve funkci šéfa tajné rozvědky Ondreje Páleníka.

 
16:20

"V normálním státě, v normální demokracii by okamžitě odstoupil premiér," sdělil Parlamentním listům někdejší šéf tajné služby Karel Randák. Upozornil však, že vůči Nečasovi není zcela objektivní. "Protože se se mnou premiér kvůli paní Nagyové soudí," řekl muž, kterého Nečas viní z úniku informací o odměnách Nagyové.

Podle Randáka je také logické, že razie probíhá ve spolupráci s vrchním státním zastupitelství v Olomouci (a nikoli v Praze). Spekulovalo se totiž o tom, že informace o chystané policejní akci začaly unikat a kmotři tak mohli dostat "echo". "Na pražském vrchním státním zastupitelství, byť ho v dnešní době šéfuje Lenka Bradáčová, zůstali určitě lidi, kteří jsou spřízněni přesně s touhle garniturou, která je teď zatýkána," míní Randák.

 
16:11

Premiér Nečas konečně promluví? Na 16:45 je naplánovaný brífink předsedy vlády. Na Blesk.cz jej budeme vysílat živě.

 
16:06

Prezident Miloš Zeman se k situaci příliš vyjadřovat nechtěl, čeká na bližší informace a zprávy od novinářů bere s rezervou. "Já příliš nevěřím mediálním informacím. Z vlastní zkušenosti vím, že jsou často velice zkreslené. Právě proto dám přednost těm jednáním," uvedl při návštěvě v Bratislavě s tím, že by se zítra měl na Pražském hradě sejít i s premiérem Nečasem. Více o Zemanově vyjádření ZDE

 
16:05

U Galerie Myšák v centru Prahy, kde má sídlo lobbista Roman Janoušek, je poměrně klid. Z budovy ale policisté odvezli tři zadržené ženy, pravděpodobně jde o Janouškovy zaměstnankyně.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
16:00

Mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík mlží o zásahu policie.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
15:59

Podle serveru Novinky.cz se premiér Petr Nečas ukrývá ve své pracovně. Před chvílí u něj byl lékař.

 
15:55

Mezi zadrženými by měl být podle ČT i šéf úřadu vlády Lubomír Poul.

 
15:50

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS): "Nikdo z nás nemá žádné relevantní informace. Já jsem s premiérem telefonoval velmi krátce, jako první místopředseda jsem ho kontaktoval, jak hodlá postupovat. Shodli jsme se na tom, že jako předseda svolá grémium strany." Kuba předpokládá, že Nečas svolá stranické grémium ještě dnes.

 
15:40

Šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) byla po policejním brífinku značně rozčílená: "Žádnou informaci jsme se nedozvěděli. Co nyní máme dělat? Budeme do nekonečna říkat, že nic nevíme?"

 
15:35

ÚOOZ MLČÍ. NEBO MLŽÍ

„Pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci byla včera večer spuštěna poměrně rozsáhlá realizace případu. Pracujeme na ní řadu měsíců. Realizace se týká několika zadržených osob. Mohu potvrdit v tento okamžik, že úkony trestního řízení se dotkly i sídla Úřadu vlády i ministerstva obrany. Zároveň probíhají úkony trestního řízení spočívající ve výsleších, domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor. V rámci řízení operujeme na území Prahy, Středočeského kraje a částečně i ve východočeském kraji,“ řekl na mimořádné tiskové konferenci Pavel Hanták, mluvčí ÚOOZ.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
15:15

Z České republiky do zahraničí podle informací Blesku utekl i podnikatel Tomáš Hrdlička, mimo jiné kamarád Pavla Béma a dalších občanských demokratů, který se zaměřuje na provoz benzínek a hracích automatů.

Již dříve se spekulovalo o jeho spolupráci s lobbistou Romanem Janouškem. Prostřednictvím anonymních akcií měli společně ovládat jednu z největších developerských a správcovských firem v Praze Prominecon Group (dříve NAVATYP). Vliv měli mít ve firmě díky akciím firmy MIST (v překladu mlha). V roce 2010 údajně firmu prodali.

 
15:00

„Je to vážná situace. A jestli je pravda, že nitky vedou od Rittiga a podobně až na Úřad vlády, tak to bude i pro mě strašné zklamání,“ řekl Novinkám.cz ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

 
14:50

Sociální demokracie, zdá se, dostala celostranní befélem o vyjadřování o nedůvěře vládě... Stejně reagoval i jihomoravský hejtman Michal Hašek.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
14:45

Předseda KSČM Vojtěch Filip se zlobí na ministra Kubiceho, který prý nedostatečně informoval o noční razii. Zároveň uvažuje o vyslovení nedůvěry vládě.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
14:38

Šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová má k předsedovi vlády jistě blízko. „Všichni dobře vědí, že je osoba velmi blízká premiérovi a její problém je problémem premiéra," prohlásil Zaorálek.

 
14:36

Premiér Petr Nečas by se měl dostavit do Poslanecké sněmovny v pátek v 9 ráno, aby vysvětlil aktuální situaci. Řekla to předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová.

 
14:30

Policisté od čtvrtečního rána také prohledávají vilu Romana Janouška, uvnitř je asi 5 kriminalistů.

 
14:25

Policie vybírá bezpečnostní schránky v Komerční bance na Václavském náměstí, zabavuje zlato i peníze kmotrů.

 
14:22

A už dokonce přišel čas pro bývalého primátora Pavla Béma, který se nechal slyšet, že ČTK překrucuje informace. "Buď tisková kancelář vědomě překrucuje fakta, nebo zveřejňuje nepravdivé, neověřené a nesmyslné informace. Magistrát hlavního města Prahy nikdy žádnou smlouvu s Romanem Janouškem neuzavřel," uvedl Bém.

 
14:19

Podle informací TV Nova i přes vyjádření mluvčího, který tvrdí, že se nic neděje, policie zasahuje v Lesech ČR.

 
14:16

Z Galerie Myšák, kde sídlí lobbista Roman Janoušek, právě kriminálka odvezla v dodávce s šesti policisty tři ženy. Jde nejspíš o Janouškovy zaměstnankyně.

 
14:08

Policejní razie na ministerstvu obrany stále trvá. Do budovy přijelo 7 policejních aut.

 
14:04

„Potvrzuje se, že český politický systém je prolezlý korupcí. Jedná se o systémový problém, kdy systém je korupcí prolezlý od hlavy,“ míní politoložka a předsedkyně Akreditační komise Vladimír Dvořáková.

 
13:59

Média také spekulují o možném zapojení Národní protidrogové centrály do akce ÚOOZ. "V tuto chvíli vám to nebudu ani potvrzovat, ani vyvracet. Vyčkejte věcí příštích," řekl idnes.cz Šéf NPC Jakub Frydrych.

 
13:57

Premiér Petr Nečas nejspíš nalezen! Podle informací Práva se ukrývá ve své pracovně v budově Úřadu vlády.

 
13:47

„Přijde mi to tady jako v banánové republice, ale před druhou světovou válkou, protože teď jsou banánové republiky v docela dobré ekonomické situaci,“ žertuje předseda LEV-21 Jiří Paroubek. I podle něj musí tato vláda skončit.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
13:40

Stejně jako ostatní, i bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek má informace jenom z médií.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
13:35

"Přijde mi to trochu jako česká Gorila. Zřejmě probíhá zatýkání ve vysokých patrech politiky. Může se to týkat financování ODS. Pokud jsou ty informace pravdivé, potvrzuje se pronikání zločinu do vysokých pater politiky. Pokud je to pravda, nedokážu si představit pokračování vlády Petra Nečase," řekl portálu lidovky.cz Lubomír Zaorálek.

 
13:30

Policisté sdělí podrobnější informace na mimořádné tiskové konferenci v 15:30.

 
13:25

Vicempremiérka Karolina Peake je v šoku...

VIDEO
Video se připravuje ...
 
13:20

Kramářova vila zeje prázdnotou.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
13:19

Premiér Petr Nečas po kolapsu jako by zmizel z povrchu zemského, existují ale lidé, kteří vědí, kde se ukrývá. "Vím, kde je, ale nebudu se k tomu vyjadřovat," odpověděla vicepremiérka Karolína Peake serveru idnes.cz. A je v pořádku? "Já doufám, že ano," dodala.

 
13:13

Redakce Blesku se pokusila kmotra Romana Janouška telefonicky kontaktovat, to se ale nepodařilo. Na svém čísle je nedostupný, nejspíš ho otrávily poslední zprávy o odposleších a tak zřejmě nezbude nic jiného, než na Zadar poslat telegram.

 
13:11

Předsedkyně Sněmovny Němcová dementovala informaci o razii v Dolní komoře. "Požádala jsem v této věci o vyjádření Jiřího Komorouse, náměstka ředitele pověřeného řízením Útvaru pro ochranu ústavních činitelů ochranné služby Policie České republiky a ten mi písemně potvrdil, že policie v objektu Poslanecké sněmovny žádný zásah neprováděla," řekla.

 
13:10

"Pokud se potvrdí elementární podezření na Janu Nagyovou jako nejbližší spolupracovnici premiéra Petra Nečase, tak by to mělo znamenat premiérův automatický konec," sdělilo serveru Lidovky.cz vedení TOP 09.

 
13:05

Policie si podle informací ČTK vyžádala na pražské radnici smlouvy uzavřené mezi Prahou a lobbistou Janouškem a také doklady k některým zakázkám.

 
13:02

A z kamaráda Janouška si vzal příklad i druhý lobbista Ivo Rittig, který podle informací Blesku zmizel pro změnu do Monaka. Pobývá v jednom ze svých zahraničních sídel.

Obě „čistě náhodná“ odcestování do zahraničí potvrzuje domněnku, že lobbisté o razii věděli.

 
12:52

„Může se ukázat, že Jan Kubice měl pravdu, když předkládal takzvanou Kubiceho zprávu, že organizovaný zločin prorostl do státní správy, jen se sekl o pár let,“ řekl Blesku Jeroným Tejc.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
12:40

Zatímco ještě včera večer byl kmotr Roman Janoušek doma a ráno mu jeho psy venčila manželka, teď už si podle informací Blesku užívá pohody ve své vile v chorvatském Zadaru.

 
12:38

„Asi v devět hodin sem přijelo 9 civilních aut, ze kterých vyskákali zakuklenci a běželi do budovy,“ řekla Blesku trafikantka, která má stánek v Palackého ulici naproti budově Myšák, kde sídlí lobbista Roman Janoušek.

 
12:33

Premiér Petr Nečas do Poslanecké sněmovny dnes nepřijde, Sněmovna zároveň už přerušila svoje jednání, ve kterém bude pokračovat v pátek od ranních devíti hodin.

 
12:31

Podle původních informací se razie měla týkat i Lesů ČR, což ale dementoval jejich mluvčí Zbyněk Boublík. „Je tady klid, o žádných policistech nic nevíme. Normálně se pracuje, netušíme, kde se informace o zásahu u nás vzala. Kdyby se cokoliv dělo, budeme veřejnost informovat,“ řekl serveru idnes.cz.

 
12:30

Policejní razie proběhla i v Mělníku, kde má dům majitel firmy Kardio Port, která vyhrála za podezřelých okolností zakázku za dvě miliardy pražské kliniky IKEM, píše ihned.cz.

 
12:28

Prezident Zeman se sejde v pátek s policejním prezidentem Červíčkem, premiérem Nečasem a šéfem ČSSD Sobotkou, aby probrali nynější situaci.

 
12:18

Policie si na Odboru městského investora Prahy vyžádala informace o cca 13 veřejných zakázkách z období let 2009-2012, potvrdil idnes.cz šéf Jan Beránek.

 
12:15

„Jsem šokovaná z toho, co jsem se dočetla v médiích, s Nečasem ani s nikým dalším jsem zatím nemluvila, sama s napětím čekám na vyjádření vlády,“ řekla Blesku Karolína Peake.

 
12:07

Podle důvěryhodných informací Blesku z Úřadu vlády se premiérovi Petru Nečasovi udělalo špatně, spekuluje se o infarktu. Původně ho měli vézt do střešovické nemocnice, nakonec ho ale ošetřili na místě a nechali v domácí péči.

 
12:02

Galerie zatčených výtečníků: Petr Tluchoř, Roman Boček, Ondřej Páleník, Jana Nagyová, Ivan Fuksa!

 
11:59

Mluvčí Petra Nečase Jan Hrubeš vyvrátil, že by premiér byl v nemocnici.

 
11:54

Policie zasahuje na odboru městského investora pražské radnice. Vyžádala si dokumenty.

 
11:43

Informace se ke kmotrovi Janouškovi bez pochyb nedostala, včera přijel domů jako by se nechumelilo, dnes ráno jeho manželka ještě venčila psy.

 
11:42

Celá kauza se točí okolo lobbistů Janouška a Rittiga a lidí okolo nich. Podle informací Blesku se o akci vědělo už na začátku týdne, hovořilo se ale o zátahu pouze na pražský magistrát. Do Prahy přijelo 400 policistů, údajně jen na sportovní hry. Nikdo neměl tušení, co je čeká.

 
11:40

Podle informací Aktuálně.cz jsou k celé akci stovky hodin odposlechů, které policie nasadila na lobbistu Romana Janouška.

 
11:34

PREMIÉR PETR NEČAS JE V NEMOCNICI, uvedla zatím podle nepotvrzených informací České pozice.

 
11:33

"Pro mě je to závažná informace, nevzpomínám si, kdy by takto do Úřadu vlády, pokud je to potvrzená informace, policie vstoupila," řekla ve Sněmovně její předsedkyně Miroslava Němcová.

 
11:21

Ve sněmovně vystoupil ministr vnitra Jan Kubice. Řekl, že na Úřadu vlády s enezatýkalo, ani tam nebyla policie. "Proběhla návštěva dvou státních zástupců a ředitele ÚOOZ u pana premiéra za účelem trestního řízení," řekl Kubice. O policejní akci měl jen omezené informace.

 
11:17

Věci veřejné vyzvaly, aby Poslanecká sněmovna přerušila jednání do doby, než přijde premiér Petr nečas vysvětlit situaci, řekl na tiskové konferenci předseda strany Vít Bárta.

 
11:11

Podle České pozice by se akce měla týkat až 40 jmen!

 
11:06

Policie zadržela i Romana Bočka, bývalého náměstka ministra zemědělství Petra Bendla. On sám ale o ničem neví. „Nic o tom zásahu nevím. Mám informace jen z webu," řekl Lidovkám ministr Bendl.

 
11:01

Detektivové jsou stále uvnitř Strakovy akademie a dál odnášejí dokumenty.

 
10:59

Podle důvěryhodného zdroje Blesku zasahovalo komando přímo v místnosti předsedy vlády Petra Nečase, který byl celou dobu zásahu přítomen. Bylo zde i několik vysoce postavených policistů z policejního prezidia a ÚOOZ. Nečasovi byl umožněn odjezd až v ranních hodinách po zajištění důkazů důležitých pro pozdější vyšetřování.

 
10:56

Kriminalisté vtrhli také na ministerstvo obrany, zasahují i ve Sněmovně, Škodově paláci i v Lesích ČR.

 
10:55

Zatímco exposlanci Tluchoř a Fuksa jsou ve vazbě, jejich stranický kolega Marek Šnajdr se oproti původní informaci klepetům vyhnul. "Jsem na cestách, netuším vůbec nic," napsal Aktuálně.cz v SMS zprávě.

 
10:40

Celé akci předcházely rozsáhlé přípravy. Zhruba dva roky trvaly odposlechy, sledovačky a další vyšetřování. Na zásahu pracuje 400 policistů a celá akce má trvat až do soboty!

 
10:22

Útrum lobbistům? Policie zasahuje i v domě podnikatele Ivo Rittiga!

 
10:17

Kriminalisté zasahují i v Galerii Myšák v centru Prahy, kde sídlí kmotr Roman Janoušek. Přinesli si dokonce beranidlo. Podle prvních informací to vypadá, že spolu všechny zásahy souvisí.

 
9:59

V klepetech skončila šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová. Stejně tak i někdejší rebelové z ODS a bývalí poslanci Petr Tluchoř a Ivan Fuksa.

 
9:30

V současné době probíhají výslechy. „Probíhá realizace,“ poznamenal pro Blesk.cz stručně mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Případ má nyní na stole Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

 
9:15

Informaci přímo nepotvrdil ani mluvčí vlády Jan Hrubeš. „Až bude k dispozici více informací, vláda vydá tiskové prohlášení,“ řekl mluvčí.

 
9:10

Vážení čtenáři, přinášíme vám zpravodajský online přenos. Protikorupční komando Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu rozjelo v noci rozsáhlou razii. Komando zasahovalo od půl jedné do půl čtvrté na Úřadu vlády, premiér Petr Nečas odjížděl až po čtvrté ráno. V čele komanda byl mimo jiné šéf útvaru Šlachta, ministr Kubice i bývalý šéf protidrogové centrály Komorous.