Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Matka paterčat: Bojím se, že děti skončí jako popálená Natálka

Autor: rvs, ljš - 
12. června 2013
16:06

VIDEO: První česká paterčata rostou jako z vody. Podle lékařů se jim daří výborně, přibírají na váze a mohla být proto přemístěna na oddělení s méně intenzivní péčí. Radost však jejich mamince kazí strach z množících se rasistických útoků. Své děti chce proto před veřejností skrývat.


Maminka paterčat tak prožívá obrovskou radost, že jsou všechny její děti zdravé, a zároveň obrovský strach z přibývajících rasistických útoků na ni a její rodinu. Rozhodla se proto, že své děti už veřejnosti neukáže.

„Bojím se, že nám byt někdo zapálí. Nechci, aby mé děti skončily stejně jako malá Natálka,“ řekla Alexandra Blesku. Poukázala na žhářský útok z moravského Vítkova, kde v roce 2009 čtveřice neonacistů zapálila dům romské rodiny. Tehdy rok a půl stará Natálka byla popálena na 80 procentech těla a přežila jen díky mnoha operacím.

S manželem se proto rozhodli, že svůj byt zabezpečí, jak nejlépe to půjde. Na okna se proto chystají instalovat nerozbitné fólie. "Já mam prostě strach, takže i kdybych tam měla dát mříže, tak to udělám, protože budeme v prvním patře," řekla.

Video  Maminka paterčat Saša: Děsí mě žhářské útoky!  - Jan Jedlička, Richard Veselý
Video se připravuje ...

Daří se jim dobře

"Všechny děti už dýchají úplně samy, dnes jsme je přeložili na jiné oddělení, kde se zaměřujeme na podporu krmení, všechny děti nyní přibývají na váze, ta je ale zatím tak malá, že děti zůstávají nadále v inkubátoru," řekla zástupkyně primáře neonatologického oddělení Petra Šaňáková.

Čtyři z dětí už dosáhly své porodní váhy. Děti jsou krmeny mateřským mlékem přes sondičku, která vede ústy přímo do žaludku. Miminka zatím totiž nemají vyvinutý sací reflex.

"Vypijí asi 20 až 30 ml na dávku, krmí se po třech hodinách. Maminka má ale naštěstí mléka dost," prozradili lékaři.

Protože šestinedělí probíhá bez komplikací, bude propuštění možné v horizontu jednoho měsíce. Stav všech dětí je podle lékařů dobrý, v ničem se zásadně neliší.