Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Supermáma paterčat: Každé 3 hodiny odevzdává mléko!

Autor: vet, rvs - 
8. června 2013
06:21

Maminka Terezky, Michaela, Deniela, Martina a Alexe, prvních českých paterčat, Alexandra Kiňová (23) si začíná v podolské nemocnici v Praze pomalu zvykat na kolotoč mateřských povinností. Minimum spánku, kojení střídá chování miminek.

Ukřičená novorozeňata s mámou ještě nejsou nepřetržitě 24 hodin. Vidí se spolu třikrát až čtyřikrát za den. To jsou prý nejkrásnější chvilky dne. „Mezi kojením dostává Alexandra děti takzvaně na klokánka. Chová je přitisknuté ke svému tělu. Je to velmi důležité pro jejich vzájemný vztah,“ řekla Blesku Klára Vítková Rulíková, předsedkyně Českomoravské asociace Klubů dvojčat a vícerčat, která nyní za Alexandru mluví.

Pijí přes prst nebo sondou

Maminka pětihlavou partu zatím přímo nekojí. Pro děti ale každé tři hodiny ve dne i v noci odstříkává mléko, a tak o klidném spánku nemůže být ani řeči. Dvě z dětí, největší Alex a Terezka, jsou krmené pomocí prstu, přes který se jim do pusinky nalévá mateřské mléko. „Zatím totiž nemají sací reflex. Na láhev je lékaři zvykat nechtějí, odmítali by pak už pít z prsu,“ objasňuje mluvčí. Ostatní dostávají mateřské mléko pomocí sondy přímo do žaludku.

Žádný zvláštní příděl

Jídelníček »supermámy« se nijak neliší od ostatních matek. Dokud nosila paterčata v bříšku, dostávala navíc jogurty, tvaroh a další potraviny obsahující bíkoviny, a aby jí nechyběly vitaminy, měla také větší příděl ovoce. Nyní už se stravuje úplně normálně.

Žena není dřevorubec

Přestože má Alexandra nyní na uživení šest krků, jíst by měla úplně stejně jako před tím. Tedy, co se týče množství. „Žena není dřevorubec a to, že by měla jíst za dva, v tomto případě vlastně za šest, je pověra,“ řekla Anna Mydlilová z Laktační ligy. Matčin jídelníček ale musí být pestrý. Nutné jsou mléčné výrobky – tvaroh a tvrdý sýr – dále zelenina, ovoce, tučnější ryby, olivový či řepkový olej. Měla by zvýšit i příjem tekutin.

I mléko má svou banku

Již 22 let funguje v porodnici v pražském Podolí Mléčná banka, která zajišťuje výživu pro nedonošená miminka nebo pro ty, které nemůže matka kojit. Mléko přijímají od kojících žen, které ho mají nadbytek. Měsíčně tu zpracují až 250 litrů. Za jeden litr dostane dárkyně 200 Kč, kdo si ho chce koupit, zaplatí 900 Kč.