Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Porod paterčat: Supermáma má čtyři chlapečky a jednu holčičku! Známe jména!

Autor: tho, psch, Barbora Kabátová - 
2. června 2013
07:59

Česká supermáma Alexandra Kiňová (23) je první maminkou v historii Česka, která porodila paterčata. Krátce po půl osmé lékaři úspěšně provedli císařský řez a na svět přivedli čtyři chlapečky a jednu holčičku.

Terezka, Michael, Deniel, Martin a Alex. To jsou jména nejsledovanějších miminek v Česku! "Spadl mi kámen ze srdce, hrozně jsem se bál, narozdíl od maminky. Ta musela utěšovat mě," řekl Antonín Kroščen (26).

Ač tatínek původně avizoval, že u porodu nebude, nakonec svoji přítelkyni a maminku jeho novorozených dětí podpořit přišel. A dokonce si miminka fotil na mobil!

5 dětí za 5 minut

Porod proběhl naprosto bez problémů, doktoři byli skvěle připraveni. Celý proces trval hodinu až hodinu a půl, z čehož samotné vyjmutí miminek z dělohy trvalo pět minut.

Vlastní barvičky

V porodnici poletovali členové pěti týmů. Každý z nich byl barevně odlišen a každé miminko mělo svoji barvičku.

Jako první na svět přišel Deniel, ten dostal barvičku modrou. Po něm se nadechl Michael s barvou žlutou. Alex dostal červenou, Terezka byla podle předpokladu růžová a poslední a nejmenší miminko - Martin - dostal zelenou.

První tři dny jsou pro novorozeňata riziková. Hrozí různé komplikace, jako je například porucha dýchání. Z tohoto důvodu mají na nosáncích připojené dýchací přístroje.

Tatínek si dá symbolicky pět panáků Tatínek si dá symbolicky pět panáků | Blesk - Martin Pekárek

Milovice jsou dojaté

První člověk, který od šťastného tatínka obdržel telefonát, byla jeho maminka, tedy babička paterčat. "Když jsem ji volal, plakala štěstím," řekl Antonín a dodal, že narození symbolicky oslaví pěti panáky.

Táta cestou plakal

Otec do Prahy přijel z domova vlakem, který měl zpoždění. "Celou cestu jsem brečel, měl jsem strach, že to nestihnu," řekl ČTK. Nakonec ale dorazil včas. Dodal, že maminka před náročným zákrokem tak byla ve větší pohodě něž on.

Video  Otec paterčat je šťastný, že vše dopadlo dobře  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Následuje svatba

Nejdříve porod a potom hned svatba! To jsou plány Antonína Kroščena (26), nyní ještě přítele, a hlavně otce historicky prvních českých paterčat!

Supermámu Sašu Kiňovou (23) si chce vzít co nejdříve a spojit svatbu rovnou se křtem paterčat.

Deniel několik vteřin po porodu, doktoři mu právě naplácali, aby vyvolali pláč a dýchací reflex Deniel několik vteřin po porodu, doktoři mu právě naplácali, aby vyvolali pláč a dýchací reflex | Vojtěch Resler

Porodu se táta bál

„Sašu uspí a já bych tam nejspíš odpadl,“ nechal se dříve slyšet s tím, že miminka budou mít příjmení po něm. „Teprve se ale budeme brát. Doufám, že co nejdřív. Děti chceme nechat pokřtít. Spojíme to se svatbou,“ pokračoval hrdý otec, který potomky dostane k narozeninám. Sedmadvacátiny slaví zítra.

● Chystal se speciální porodní sál?

Ne. „Operace proběhne na běžném operačním sále,“ uvedl Petr Velebil, vedoucí porodního sálu Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí.

● Jak bude porod dlouhý?

Pokud vše půjde podle plánu, bude trvat hodinu, dvakrát déle než klasický císařský řez.

● Kdo se bude starat o supermámu?

U běžného císařského řezu jsou dva lékaři, v případě supermámy nejméně tři, ale tým bude zřejmě ještě posílen. Jde o gynekology a anesteziologa.