Na porodné přitom může Alexandra Kiňová zapomenout. Jedno dítě už totiž má, a tím pádem na něj nemá nárok. Porodné je totiž určené jen pro první porod. Kdyby se přitom děti narodily před pár lety, dostala by jejich matka od státu příjemných 65 000 korun. Kromě toho ostrouhá i na rodičovském příspěvku. Ať má v Česku matka jedno dítě, dvojčata nebo paterčata, dostane maximálně 220 000 korun v průběhu budoucích čtyř let.

Speciální dávka

„Podle platné legislativy žádná speciální dávka z titulu narození vícerčat a péče o ně neexistuje,“ uvedla Štěpánka Filipová, mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí. Podle ní má zatím o paterčatech ministerstvo jen informace zprostředkované z médií. Přesto už ale vedení ministerstva uvažuje, že přijme mimořádná opatření, aby rodině pomohlo. „Jde totiž o zcela mimořádnou a finančně velmi náročnou situaci,“ řekla k tomu ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

Na co všechno má rodina nárok

Šest malých dětí, otec s minimálním příjmem a matka na mateřské dovolené. Kiňovi čeká boj o každou korunu. Využít ale můžou sociální síť. Blesk připravil přehled dávek, na které bude mít s největší pravděpodobností rodina Kiňových nárok.

* Rodičovský příspěvek

Částka je maximálně 220 000 Kč. Pokud ji maminka bude brát 4 roky, tak dostane do 9. měsíce věku 7600 Kč a po zbytek doby 3800 Kč.

* Přídavek na dítě

Na dítě do šesti let je možné brát 500 Kč měsíčně. Pro šest dětí to tedy je 3000 Kč.

* Příspěvek na bydlení

Když jí město pronajme byt 3+1 a 30 procent příjmů rodiny nebude stačit na pokrytí nákladů, může si o něj požádat. Částka, kterou dostane, se bude odvíjet od skutečných nákladů, tedy toho, kolik utratí za nájem, energie a další poplatky.  Dostat můžou až několik tisíc korun měsíčně.

* Příspěvek na živobytí

Až si ze svých příjmů rodiče paterčátek odečtou náklady na bydlení a zjistí, že jim nezbude na živobytí, můžou si požádat o příspěvek na živobytí. Jeho výše se stanovuje každému »na míru«, podle jeho životní situace.

* Doplatek na bydlení

Pokud jim nebude na zaplacení bydlení stačit příspěvek na bydlení, můžou si požádat i o doplatek na bydlení. Jeho výše závisí mimo jiné na skutečných nákladech na bydlení v jednotlivých měsících.

* Jednorázová okamžitá finanční pomoc

Vzhledem k tomu, že přírůstek pěti miminek znamená v rodině značné výdaje spojené se zařízením v bytě, může se poskytnout mimořádná okamžitá pomoc na úhradu nákladů spojených s pořízením základních předmětů dlouhodobé potřeby např. dětské postýlky, pračka, větší lednice apod., a to i opakovaně, až do celkové výše 34 100 Kč.

* Pečovatelská služba zdarma

Aby rodina zvládla péči o pět miminek, budou se mít co ohánět. Stát ale nabízí maminkám tzv. vícerčat pomoc pečovatelské služby. Pečovatelka pomůže s péčí o paterčata (až dokud jim nebudou 4 roky) i s péčí o domácnost.