1) Zažádejte si o kratší pracovní dobu!
Na ni má nárok každá zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let, těhotná zaměstnankyně, ale i zaměstnanec, který prokáže, že dlouhodobě pečuje o převážně nebo úplně bezmocnou fyzickou osobu. Pokud tomu nebrání vážné provozní důvody, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby.

2) Nepracujte přes čas!
Zaměstnavatel nesmí zaměstnávat těhotné zaměstnankyně prací přesčas. Zaměstnankyním a zaměstnancům, kteří pečují o dítě mladší než 1 rok, nesmí zaměstnavatel nařídit práci přesčas.

3) Nemusíte cestovat!
Těhotné zaměstnankyně a zaměstnankyně a zaměstnanci pečující o děti do věku 8 let (pokud jste samoživitelka, tak do 15 let) smějí být vysláni na pracovní cestu mimo obvod obce svého pracoviště nebo bydliště, jen pokud s tím souhlasí.

4) Nebojte se změnit práci!
Když žena pobírá peněžitou pomoc v mateřství, může pracovat i pro svého původního zaměstnavatele, aniž by o tyto peníze přišla.

xx
Autor: profimedia.cz
Může ale vykonávat i jinou práci pro jiného zaměstnavatele, například maminka, která pracovala jako účetní, může během pobírání PPM pracovat třeba jako vizážistka.

Věděli jste, že…?

•    Mateřská dovolená je pro ženu s jedním dítětem ze zákona 28 týdnů, pokud se ženě narodí dvě a více dětí, má nárok na 37 týdnů dovolené. Během této doby pobírá takzvanou peněžitou pomoc v mateřství (PPM).
•    Mateřskou dovolenou nastupuje zaměstnankyně zpravidla počátkem 6. týdne před očekávaným dnem porodu. Nejdříve ji ale může čerpat od počátku 8. týdne před dnem porodu.
•    Pokud zaměstnankyni posoudí lékař jako práce neschopnou (má tzv. rizikové těhotenství), zůstává doma na neschopence a pobírá nemocenskou.
•    Na rodičovskou dovolenou má žena nárok po skončení mateřské dovolené, otec dítěte hned od jeho narození, a to v rozsahu, o který požádají. Maximálně můžou rodiče čerpat rodičovský příspěvek až do 4 let věku dítěte.
•    Od ledna 2012 je rodičovský příspěvek pro všechny stejný. Částku 220 tisíc korun dostane každý rodič bez ohledu na to, jestli s dítětem zůstane doma jeden rok nebo maximálně 4 roky.

 

Triky šéfů: Na co si dát pozor!

* Během těhotenství jsem pracovala na smlouvu na dobu určitou. Ta trvala 18 měsíců, šéf si mě prý chtěl vyzkoušet.  Jenže  po jejím skončení mě už zaměstnavatel znovu nezaměstnal.
Ženy, kterým skončí smlouva na dobu určitou a chtějí si pořídit další dítě, jsou úřady považovány jako za nezaměstnané. Nemají tak například nárok na mateřskou dovolenou. Když by však měly před porodem smlouvu na dobu neurčitou, byly by stále zaměstnané a na mateřskou by nárok měly. Proto trvejte na tom, aby vám po uplynutí zkušební doby dal zaměstnavatel smlouvu na dobu neurčitou.

* Před odchodem na rodičovskou dovolenou jsem pracovala na dobu neurčitou, ale po návratu po mně zaměstnavatel chce, abych  podepsala smlouvu na dobu určitou, jinak mi hrozí snížením platu. Mám smlouvu podepsat?
Rozhodně ne. Po skončení rodičovské dovolené je zaměstnavatel povinen zařadit zaměstnance na jeho
původní práci a také pracoviště a odměňovat ho stejnou mzdou nebo platem, který pobíral před odchodem na mateřskou či rodičovskou dovolenou. Pokud to není možné, například proto, že původní práce odpadla nebo pracoviště bylo zrušeno, zařadí zaměstnavatel zaměstnance podle pracovní smlouvy. Nemusí se jednat o tutéž pozici ani o tutéž pracovní náplň.
Pokud uzavřel zaměstnanec před nástupem na rodičovskou dovolenou pracovní poměr na
dobu neurčitou, tak tento pracovní poměr mu trvá i po skončení rodičovské dovolené. Zaměstnavatel tedy nemůže zaměstnance po návratu z rodičovské dovolené nutit k uzavření smlouvy na dobu určitou pod hrozbou snížením mzdy. Zaměstnanec není povinen uzavírat novou pracovní smlouvu, jelikož původní pracovní smlouva je nadále platná!

* Během rodičovské dovolené jsem si u svého zaměstnavatele dohodla jako přivýdělek práci na zkrácený úvazek. Je to tak v pořádku?
Ano, během rodičovské dovolené můžete pracovat u svého původního zaměstnavatele, nebo u jiného. Výdělek je neomezený. Zároveň nepřijdete o rodičovský příspěvek, pokud vaše dítě mladší dvou let bude navštěvovat jesle, mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení pro děti v rozsahu nepřevyšujícím 46 hodin v kalendářním měsíci, starší dítě může takovéto zařízení navštěvovat neomezeně.

* Se zaměstnavatelem jsem se dohodla, že  zůstanu doma s dítětem dva roky. Jenže se nám narodilo další dítě a já bych potřebovala zůstat doma čtyři roky. Musím o tom zaměstnavatele informovat? Co když bude trvat na tom, abych se vrátila do práce dřív?
Informovat o tom zaměstnavatele musíte. Je to také on, kdo poskytne podklady pro výpočet další PPM (peněžité pomoci v mateřství) – pokud na ni máte nárok. Zažádáte si o poskytnutí neplaceného volna po dobu trvání další rodičovské dovolené, což bude v tomto případě do dvou let věku druhého dítěte.

Speciální příručka vychází už 1. února 2012.
Autor: Blesk
Jak se bránit nadřízeným, novinky v zákoníku práce a nejčastější triky šéfů se dozvíte již ve středu 1. února ve speciální příručce Sebeobrana zaměstnance.