Některé příběhy šikanovaných znějí až neuvěřitelně. Šéfová stojící před toaletou se stopkami v ruce nebo noční obtěžování vybrané oběti vulgárními esemeskami kolegů. I proto se šikanovaní lidé často bojí, že jim nikdo nebude věřit. „Šikana bývá mnohdy těžko prokazatelná a její oběti ji i těžko popisují. Často mají pocit, že si druhá strana musí myslet, že si to vymysleli. To bývá leckdy důvod, proč ji neoznámí,“ říká psycholožka Hana Kyrianová.


Není lejstro, není důkaz
Dalším problémem je i to, že požadavky šéfa, které hraničí se šikanou, nedostanou lidé písemně. V žádných firemních materiálech se například neobjeví, že lidé musí stát před šéfem v pozoru a že trestem je pokuta. Nebo že každý zaměstnanec může k návštěvě toalety využít jen přestávku na svačinu.

Právě kvůli tomu, že neexistuje žádný písemný podklad k různým absurdním nařízením, nemůžou se zaměstnanci obrátit například na Státní úřad inspekce práce, který se přitom ochranou pracovních práv zabývá. „Pokud příkazy zaměstnavatele nejsou dány písemně, nelze tuto skutečnost ověřit, případně zaměstnavateli určité konání vytknout,“ potvrzuje inspektorka Státního úřadu inspekce práce Helena Hronová.


Spor skončí u soudu jen vzácně
Zaměstnanci mají šanci hájit svá práva. Podle zákoníku práce totiž nesmí být práva a povinnost v pracovněprávním vztahu v rozporu s dobrými mravy. Jenže obrátit se kvůli tomu na soud je velmi složité. „V praxi jde o velice výjimečné situace,“ říká advokát Tomáš Mužík, podle kterého je u šikany největší problém ji prokázat.

„Skoro vždy jde o tvrzení proti tvrzení a kolegové, kteří by mohli šikanu dosvědčit, se bojí mluvit,“ říká advokát. Podle psycholožky Kyrianové by si to ale oběti neměli rozhodně nechat líbit. Jakmile se jednou dostanou do role oběti, můžou si tuto roli přenést i do případných dalších zaměstnání a jejich pracovní život se změní v trvalé peklo.

Co je pracovní šikana
Šikana v práci je takové zacházení se zaměstnancem, které ve svém důsledku může negativně ovlivnit jeho fyzický nebo psychický stav.
Jak se šikana projevuje
*Narážky a posměšky
*Zastrašování
*Ponižování
*Znevažování zaměstnance a práce, kterou odvedl
*Bezdůvodné ignorování
*Izolace od ostatních kolegů
*Jízlivé a škodolibé poznámky a jednání

Jste zoufalí? Poslední možnost je nahrávka.
Šikanují vás den ze dne více a vy už nevíte, jak se bránit? Existuje ještě poslední a z právního hlediska sporná cesta – nahrávka! Jen tak ale získáte důkazy o tom, že se vám opravdu děje bezpráví. Podle právníků je tahle cesta sice těsně za hranicí zákona, ale má psychologický efekt jak na zaměstnavatele, tak případně i na soudce. A nahrávka se hodí i k případnému vyjednávání se zaměstnavatelem. To se ale nikdy nesmí zvrhnout ve vydírání! Bleskem oslovení právníci ale shodně upozorňují, že je nutné důkladně zvážit i to, že nahrávání bez vědomí nahrávaného je protiprávní. Pak by proto soud musel posoudit, čí právo bylo poškozené víc – šikanovaného nebo toho, kdo šikanuje a byl bez svého vědomí nahrávaný.

 

Výzva Blesku: Peklo na vlastní kůži

Zažili jste šikanu na vlastní kůži? Nebo dokonce pracovní peklo prožíváte právě teď?! Svěřte se svým příběhem anonymně Blesku. Své zážitky může psát na tip@blesk.cz.

 

Speciální příručka vychází už 1. února 2012.
Autor: Blesk
Jak se bránit nadřízeným, novinky v Zákoníku práce a nejčastější triky šéfů se dozvíte již 1. února ve speciální příručce Sebeobrana zaměstnance.