Z materiálů společnosti Gender Studies vyplývá, že celá čtvrtina českých zaměstnanců má zkušenost se sexuálním obtěžováním v zaměstnání. Jenže často se stane, že si oběť nechá celou věc pro sebe. Sexuálně motivované chování ze strany nadřízeného se totiž těžko dokazuje. Jak navíc poznáte, kdy jde jen o nevinnou lichotku (například když vám šéf pochválí novou sukni) a kdy už se jedná o »harašení«?
„Za sexuální obtěžování se považuje veškeré nežádoucí chování sexuální povahy na pracovišti, které je nevítané, nevhodné nebo urážlivé, nebo které může ovlivnit pracovní výkon,“ říká právník Jaromír Štůsek. Sexuálním obtěžováním tak nemusí být jen vtíravá masáž šíje, nebo dokonce nabídka profesního postupu či jiných výhod za poskytnutí sexu, ale jakékoli sexuálně laděné chování, které vám vadí.

Ženy taky obtěžují!

xx
Autor: profimedia.cz
I když se sexuálním obtěžováním mají problém hlavně ženy, které jsou v podřízených funkcích, najdou se i případy, kdy šéfová sexuálně obtěžuje svého podřízeného. „I když k sexuálnímu obtěžování mužů také dochází, v porovnání s obtěžováním žen se jedná spíše o výjimky. To souvisí s tím, že v dnešní společnosti stále zastávají vedoucí pozice spíše muži,“ říká Kristýna Ciprová, zástupkyně z Gender Studies.

Stali jste se obětí sexuálního harašení a bojíte se o práci? Odborníci radí, jak na to:

Kristýna Ciprová, Gender Studies

„Když se s podobným chováním svého šéfa setkáte, snažte se mu bránit, stopnout ho hned na začátku. Pokud nezabírá domluva, nemlčte a rozhodně si problém nenechávejte pro sebe. S problémem se obraťte na nadřízeného a stěžujte si. Když ani to nepomůže, máte dvě možnosti – obrátit se na odborovou organizaci či napsat stížnost na úřad práce, anebo řešit věc soudní cestou.“

Jiří Macíček, Státní úřad inspekce práce
„Občané mají možnost podat podnět ke kontrole orgánům inspekce práce, kdy inspektor při kontrole zjišťuje, zda zaměstnavatel dodržuje zákon či nikoliv. Nejúčinnější zbraní v boji proti sexuálnímu obtěžování na pracovišti je ale podání žaloby k soudu podle antidiskriminačního zákona nebo trestní oznámení. V nejhorším případě odejít z práce.“

Tip: Pro soudní jednání jsou klíčové důkazy. Pokud vidí nevhodné chování vedoucího i vaši kolegové, požádejte je, aby vám svědčili (i když se možná budou bát o svoje místo). Jestli ale dochází k sexuálnímu obtěžování za zavřenými dveřmi, měli byste cíleně shromažďovat důkazy, abyste u soudu případně s žalobou uspěli – například si zálohovat e-maily s nevhodnými poznámkami či lechtivými fotkami, případně si pořídit nahrávku hovoru na telefon nebo diktafon.

Speciální příručka vychází už 1. února 2012.
Autor: Blesk
Jak se bránit nadřízeným, novinky v zákoníku práce a nejčastější triky šéfů se dozvíte již ve středu 1. února ve speciální příručce Sebeobrana zaměstnance, která vychází společně s deníkem Blesk.