Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Problém s imigranty: Itálie je prý platí, aby pokračovali do Německa

Do Itálie proudí ze severní Afriky řada uprchlíků
Do Itálie proudí ze severní Afriky řada uprchlíků  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
29. května 2013
14:49

500 eur, v přepočtu 13 tisíc korun. Tolik prý dostaly stovky afrických uprchlíků, kteří se z Libye vydali do Evropy. A to za to, že se neusadí v Itálii, ale budou pokračovat dál - do Německa. O skandálu informoval deník Die Welt.

Německému deníku se prý do ruky dostal dopis z německého ministerstva vnitra, který má potvrzovat, že Italové uplácejí imigranty. Je to prý nejnovější italská praxe. Utečenci se na italském imigračním úřadě podle těchto informací dozví, že když dobrovolně odejdou z italských přijímacích center, dostanou peníze.

Množství uprchlíků, nejčastěji pracovních imigrantů, údajně tyto výzvy vyslyšelo a asi 300 z nich nyní přespává kde se dá ve známé čtvrti St. Pauli v Hamburku. "Do rukou jim dali peníze s radou, že by měli odjet do Německa," uvádí Die Welt. Řada lidí prý utekla především z Libye, kde je po svržení režimu považovali rebelové za Kaddáfího žoldáky.

"Nemají žádný právní nárok na to, aby tu zůstali či aby získali nějaké dávky. Není správné dávat jim nějaké falešné naděje. Existuje pro ně jen jediné řešení - vrátit se tam, kde mohou zůstat a pracovat, což je buď Itálie nebo jejich rodná země," uvedl však hamburský senátor Detlef Scheele.

Zatímco z Itálie do Německa mohli uprchlíci přejít bez potíží, s prací je to jiné. Povolení pracovat v Německu nemají. A podle všeho nedostanou. Italská vláda tak již údajně slíbila, že uprchlíky přijme zpátky. Loni se přitom na italském pobřeží vylodilo přes 8 tisíc nelegálních imigrantů. V roce 2011 po značných nepokojích v subsaharské Africe to však bylo dokonce 60 tisíc.

namoroman ( 29. května 2013 20:19 )

Nejde o citlivost-jde o příčinu a důsledky. Taky je tady nechci,ale do té situace byli dohnáni těmi. kteří to způsobili.Kde jsou Libyjské miliardy,které byly "zablokovány"?Má je nynější Libyje k dispozici? Nemá!Proto je to zlodějina!Ho.vno demokracie-normální loupežné přepadení

japos22 ( 29. května 2013 20:13 )

Žádný skandál v tom nevidím, imigrace je problém celé Evropy, nejen Itálie, která má smůlu, že je u moře.

japos22 ( 29. května 2013 20:10 )

Byl to diktátor, to rozhodně, tvrdě drtil jakékoli politické protivníky, ale v Libyi se nežilo špatně.

namoroman ( 29. května 2013 19:57 )

To je všechno?Nějak v tom postrádám myšlenku a jakýkoliv argument .

namoroman ( 29. května 2013 19:54 )

Vy co jste tady ti "chytří" by jste se měli podívat na tohle: youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=pYEv3d4UF88

Zobrazit celou diskusi